Oroligheter vid förra matchen mellan Helsingborg och Djurgården. Foto: TT NyhetsbyrånVisa alla (2)
Visa alla (2)

Dif: ”Inte en högriskmatch”

Uppdaterad
Publicerad

Den allsvenska premiären blev en mörk dag för svensk fotboll sedan en Djurgårdssupporter misshandlades till döds innan bortamatchen mot Helsingborg. I kväll möts lagen igen – men Dif ser inte mötet som en högriskmatch.

Det var en halvtimme före avspark mellan Helsingborg och Djurgården den 30 mars i år som en Dif-supporter misshandlades svårt. Senare under dagen kom besekdet att mannens liv inte gått att rädda.

”Inget som talar för en högriskmatch”

I kväll möts lagen igen på Tele2 Arena i Stockholm. Men trots det som hände i Helsingborg klassar Djurgåden inte mötet som en högriskmatch.

– Händelserna i Helsingborg i våras har givetvis etsats sig fast i mångas minne, men det finns inget som talar för att det här är en högriskmatch. Vi har en bra dialog med Helsingborg och säkerhetsmässigt ser vi det här som en vanlig match i omgång 17, säger Mats Jonsson, säkerhetsansvarig i Djurgården, till SVT Sport.

Enligt HIF:s supperklubb Kärnan är det ovanligt få supportrar som åker med i bussen upp till Stockholm.

”Oro hos HIF-supportrar”

– Det kan ju bero på att matchen har flyttats från söndag till måndag men också möjligtvis på en viss oro hos en del HIF-supportrar, säger Kärnans ordförande Martin Nilsson till Sydnytt.

Enligt Expressen har klubbarnas supporterföreningar kommit överens om att inte ha någon särskild manifestation i samband med matchen.

– Vi har bollat med Järnkaminerna och kommit fram till att det är bättre att låta det vara. Vi kommer ha fokus på en positiv läktarkultur i stället, säger Nilsson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Supporter dog vid allsvensk premiär

Mer i ämnet