DIREKT: Spanien-Italien 4-0

Följ EM-finalen minut för minut (avspark 20.45):

SLUT Spanien vinnner EM-guld efter en uppvisning i finalen. 4-0-noll mot Italien är inget annat en enorm styrkedemonstration – och snacket om att Spanien spelar tråkfotboll känns mer avlägset än någonsin.

Italien har överträffat alla förväntningar i turneringen och trots en misstänkt spelskandal på hemmaplan har lagets lyckats prestera på topp ända fram till finalen. I kväll räckte laget inte till, helt enkelt.

Fotbolls-EM 2012

Spaniens seger innebär att laget nu är historiskt. Aldrig för har ett landslag vunnit tre raka mästerskap; EM 2008, VM 2010 och nu EM 2012.

Mer om matchen kommer under kvällen på startsidan på SVT Sport.

93 min Ramos är nära att klacka in 5-0.

92 min Lagen väntar nu på avblåsningen. En minut återstår av övertiden.

89 min Vilken sammanklappning från Italien, som varit så försvarsstarkt under turneringen.

88 min MÅL! 4-0 till Spanien. Inhopparen Juan Mata slår till direkt. Torres är osjälvisk och friställer Mata inne i straffområdet, där det italienska försvaret helt kollapsat.

86 min Allsång på läktarna nu från segerrusiga spanska fans. Samtidigt gör Spanien sitt sista byte. Ut med Iniesta och in med Juan Mata.

85 min Vilket byte av Vicente Del Bosque.

84 min MÅL! 3-0 till Spanien. Fernando Torres avgör definitivt matchen. Anfallsstjärnan får en fin djupledsboll ax Xavi och avslutar direkt med en bredsida vid bortre stolpen.

83 min Italien ser uppgivet ut. Laget har fått jaga väldigt mycket boll, speciellt sedan Thiago Motta fick utgå med skada.

82 min Ofarlig hörna. Pedro skjuter sedan från en position strax utanför straffområdet. Bollen går rätt utanför stolpen.

81 min Hörna Spanien.

79 min Pedro får ett jätteläge, men skjuter utanför. Visar sig sedan att han är avblåst för offside.

75 min Spanskt byte. Fabregas, som gjort en kanonmatch, går ut. In kommer snabba Fernando Torres. Perfekt kontringsspelare som Del Bosque slänger in.

73 min Fabregas är framme och oroar igen. Inlägg som sånär når fram till Iniesta, men Abate dyker upp och nickar undan bollen.

70 min Lite stiltje nu i matchen. Passar därför på att bjuda på straffsituationen från 48:e minuten. Bedöm själv här – straff?

68 min Spanien har beskyllts under turneringen för att vara tråkigt med sitt bolltrillande. Men i finalen har laget visat upp en bländande offensiv. Nyss var Fabregas på väg att hitta in med ett inlägg, men Italien lyckades rensa i sista stund.

65 min Italien spelar efter Mottas skada med fyra backar, tre mittfältare och fortsatt två på topp (Balotelli och Di Natale).

62 min Högst tveksamt om det blir något mer spel för Motta. Italien har dock gjort alla sina byten, så nu ser laget ut att få klara sig med nio utespelare i måljakten.

60 min Motta är redan nere för räkning. Mittfältaren sträcker sig i baksidan av låret i en duell och bärs ut på bår. Ser ut som det är färdigspelat för honom.

59 min Nu gör även Spanien ett byte. 1-0-hjälten Silva går ut. In kommer Barcelonas kvicka anfallare Pedro.

56 min Italien gör sitt andra byte. Ut går Riccardo Montolivo och in kommer Thiago Motta, en mer defensiv mittfältare. Oväntat drag från Cesare Prandelli.

55 min Spansk fest på läktarna just nu. Fansen verkar övertygade om att det blir EM-guld.

52 min Inhopparen Di Natale är ytterst nära att reducera för Italien. Får bollen i djupet av Montolivo och drar till med vänstern. Bra räddning av Casillas, som också tar returen.

50 min Italien lever farligt nu. Spanien verkar bestämt sig för att ”döda” matchen tidigt.

48 min Straffsituation. Bonucci får solklart bollen på handen, efter att Ramos nickat på hörna. Domaren friar. Lär bli hett diskussionsämne om inte Spanien vinner. Se situationen här!

47 min Nära spanskt 3-0. Fabregas dribblar och dribblar i straffområdet, och lyckas komma igen. Avslutet fastnar på Buffon. Hade blivit ett klassiskt mål.

46 min Andra halvlek är igång. Ett byte har skett. Cassano har gått ut i Italien, in har Di Natale kommit. Anfallare mot anfallare.

HALVTID Spanien ser ut att försvara sin EM-titel. Italien lyckas inte skapa de riktigt heta chanserna mot det starka spanska försvaret. Offensivt har Spanien gjort en kanonhalvlek, och den rörliga anfallstrion med Iniesta, Fabregas och Silva är svårmarkerad.

Extra tufft ser det ut för Italien om man tänker på att Spanien bara släppt in ett mål i hela turneringen. Nu måste Italien göra två – på 45 minuter.

Vilken sommar det ser ut att bli för 23-årige Jordi Alba. Först skrev han på för Barcelona (lämnade Valencia) och nu ser han ut att skjuta EM-guldet till Spanien.

45 min Barzagli rensar för Italien. Silva drar sedan på från distans, men Buffon är med och räddar.

44 min Iniesta är på väg förbi Barzagli, som inte ser någon annan utväg än att kapa spanjoren. Frispark. Inlägg att vänta.

42 min Slarvigt av det italienska mittförsvaret med Bonucci och Barzagli att inte hänga med Alba, även om Xavis passning är genial.

40 min MÅL! 2-0 till Spanien. Jordi Alba gör sitt första mål för Spanien någonsin – och vilken tajming. Xavi gör en makalös djupledspassning till vänsterbacken Alba, som kommer fri mot Buffon. Avslutet är hur kallt som helt, han placerar bara in bollen vid stolpen.

38 min Balotelli skjuter från distans. Högt över.

35 min Spanien är framme och oroar och håller bollen i Italiens straffområde. Drar sedan på sig en offside och Italien kan pusta ut.

32 min Cassano går på skott från distans. Pressat skott, men Casillas är med och boxar bort bollen.

30 min Pirlo går på skott, som blir helt misslyckat. Spelgeniet Pirlo har velat kanske lite för mycket i första halvlek, och inte varit fullt som dominant som vi vant oss att se honom under EM-turneringen.

29 min Italiensk frispark 35 meter från mål efter att Silva tacklat ner De Rossi.

25 min Piqué går in med dobbarna före mot Cassano. Gult kort och italiensk frispark långt ut.

24 min Spanien håller bollen inom laget just nu. De spanska fansen jublar för varje pass.

21 min Tungt avbräck för Italien. Chiellini, som idag spelar vänsterback, måste utgå med skada. In kommer Balzaretti, till vardags i Palermo.

20 min Iniesta är på väg fram i det italienska straffområdet, men Pirlo är med hemåt och sätter in en fin glidtackling och får bort bollen.

17 min Italien har lyft upp spel nu, och har haft två halvfarliga hörnor.

15 min Det spanska målet var väldigt fint. Laget rullar runt tills öppningen kommer och Iniesta hittar Fabregas i djupet. Intressant att se hur målet påverkar matchbilden nu.

14 min MÅL! Silva ger Spanien ledningen. Iniesta sätter en pasnsing i djupet till Fabregas, som lyfter in bollen till Silva. Silva reagerar snabbt och nickar in ledningsbollen.

10 min Fabregas och Xavi väggspelar. Xavi får kanonläge i straffområdet, men skottet smiter strax över ribban. Nära nära.

7 min Hörna för Spanien efter att Chiellini rensat. Ramos nickar över på hörnan. Bra läge. Spanien har en bra period just nu.

6 min Ramos tar frisparken som går högt över.

4 min Spanien har frispark efter att Xavi kapats av De Rossi.

3 min Spanien är nära att komma igenom efter väggspel, men Marchisio rensar i straffområdet.

2 min Italien ligger på direkt. Cassano försöker bryta igenom, men stoppas. Pirlo skjuter sedan från distans, men skottet är helt missriktat.

20.45 AVSPARK Iniesta och Spanien tar avsparken. EM-finalen är igång!

Italien XI: Buffon; Abate, Barzagli, Bonucci, Chiellini; Marchisio, Pirlo, De Rossi; Montolivo; Balotelli, Cassano

Spanien XI: Casillas; Arbeloa, Piqué, Sergio Ramos, Jordi Alba; Busquets, Xavi, Xabi Alonso; David Silva, Fabregas, Iniesta

20.44 Betydligt tystare under spanska nationalsången – kanske inte så konstigt med tanke på att den saknar text.

20.42 Italienska nationsången nu. De Rossi och Abate gastar på bra, men allra högst hörs som vanligt Buffon.

20.40 Spelarna tågar nu ut på planen. Snart kommer nationalsångerna. Minuter till avspark nu!

20.35 Vi laddar upp med lagets bästa stunder från respektive semifinal. Balotellis 2-0-kanon mot Tyskland, och Fabregas stolpe-in-straff mot Portugal.

20.32 Nu bjuds det på ett dansnummer på Olympiastadion i Kiev. Det betyder att spelarna alldeles strax kommer in på planen.

20.26 Spanien har bara släppt in ett enda mål under EM-turneringen. Det kom i öppningsmatchen mot just Italien. Målskytt: Di Natale.

20.25 Balotelli är för övrigt den första italienska spelaren som gjort tre mål i en EM-turnering. Ökar han på ledningen ikväll?

20.19 Intressant fråga inför kvällen: Jublar Mario Balotelli om han gör mål? Anfallsstjärnan har tidigare sagt att han skulle jubla om han avgör en VM-final, men hur rankar han en EM-final? Citatet inför EM-turneringen, där han förklarade varför han inte jublar efter mål, är redan klassiskt: ”En brevbärare jublar inte när han delat ut post.”

20.13 Iker Casillas är ödmjuk inför finalen: ”Vi tror inte för en sekund av vi är favoriter.”

20.05 Om man tittar på statistiken i möten mellan de två finallagen talar det för italiensk seger ikväll. Italien har aldrig förlorat mot Spanien i ett EM eller VM under ordinarie tid. Tre segrar för Italien och fyra oavgjorda matcher har det blivit. Dock så vann Spanien på straffar i EM 2008 mot Italien, på straffar. Då brände Daniele De Rossi och Antonio Di Natale sina straffar – eller Iker Casillas räddade rättare sagt.

20.02 Italien har verkligen blivit ett storlag igen under Cesare Prandelli.  Laget är obesegrat i 15 raka tävlingsmatcher (10-5-0). Tio av de matcherna har laget hållit nollan.

20.00 45 minuter till avspark. Passar på att bränna av lite statistik. Spanien har bara förlorat två av de 50 senaste tävlingsmatcherna (44-4-2). USA blev för svårt i Confederations Cup 2009 (0-2), och Schweiz vann i gruppspelet i VM 2010 (0-1).

19.55 Att notera: Fabregas är alltså tillbaka på topp i Spanien som ”nia”. Negredo, som fick chansen där mot Portugal, sitter på bänken. I Italien är högerbacken Abate tillbacka i startelvan. Tungt för Balzaretti, som bänkas.

19.38 Välkommen till kvällens liverapportering från den högintressanta EM-finalen. Vi rivstartar direkt med startelvorna:

Italien: Buffon; Abate, Barzagli, Bonucci, Chiellini; Marchisio, Pirlo, De Rossi; Montolivo; Balotelli, Cassano

Spanien: Casillas; Arbeloa, Piqué, Sergio Ramos, Jordi Alba; Busquets, Xavi, Xabi Alonso; David Silva, Fabregas, Iniesta