Dokumentärserie om damfotboll och Sundhage

Scanpix
Foto: Scanpix
I sommar spelas fotbolls-EM för damer i Sverige, och i samband med det sänder SVT en nyproducerad dokumentärserie om den svenska damfotbollens historia.

Vi följer den långa resan genom fördomar, orättvisa jämförelser och motstånd, från 1960-talets begynnande folkrörelse fram till idag. I centrum står Pia Sundhage, som i går valdes till årets ledare vid Idrottsgalan.

Dokumentärserien berättar om sportens utveckling och dess avgörande ögonblick, under drygt 50 års tid.

Huvudperson är Pia Sundhage, som varit med på hela resan och själv blev svensk damfotbolls första världsstjärna.

”Unik tillgång till Sundhage”

Hon berättar om resan från att hon som ung tvingats utge sig för att vara pojke för att få vara med och spela till att i dag vara en av världens mest uppskattade fotbollstränare.

– Filmarna har fått unik tillgång till Pia Sundhage och svenska landslaget och har följt dem under lång tid. Dessutom känns det fantastiskt att få vara en del i Pias revansch, från att tvingats låtsas vara pojke för att överhuvud få vara med och spela fotboll till att nu stå på scen och ta emot pris som årets ledare, säger Clara Mannheimer, projektledare på SVT.

Marta medverkar

Medverkar gör bland andra också Marta Vieira da Silva, Thomas Dennerby, Ebba Andersson och flera av gårdagens, dagens och framtidens svenska stjärnor.

Upphovsmän är Mattias Löw, Valentina Santi Löw och Orvar Anklew som producerade den prisbelönta SVT-dokumentären Rättskiparen om fotbollsdomaren Martin Hansson.

Serien produceras av Freedom From Choice AB för SVT.

Dokumentärserie om damfotboll

Serien består av fyra halvtimmesavsnitt och planerad sändning är sommaren 2013.

Så arbetar vi på SVT Sport

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer.