Här tar Sverige guld i stafett Foto: Skidor.com

Sverige vann stafettguldet på JVM

Uppdaterad
Publicerad

Stina Nilsson tog ett nytt guld i JVM i Liberec när hon spurtade till sig segern för Sverige i kamp mot Ryssland i stafetten 4x3,3 km.

Nilsson försvarade tidigare under VM sitt guld på sprint och visade på nytt att hon besitter en snabbhet som är guld värd. Idag slog hon ryskan Nadezhda Shuniaeva i en kamp mot mållinjen.             

-När långbacken kom så gjorde hon ett försök men då var jag tätt i rygg. När upploppet så kom gick jag om vid rätt tillfälle och tog hem guldet åt oss! Att komma hem med två guld är inte illa, säger Nilsson om avslutningen.

Skidlegendaren Gunde Svans dotter Julia körde första sträckan för Sverige. Andra och tredje åkte Sofia Henriksson och Jonna Sundling.

Det känns helt otroligt vi bara gråter, skrattar och darrar av lycka allihopa. Vilken känsla, säger Svan till skidor.com.

Julia Svan har precis som sin pappa Gunde det senaste året varit sjuk i twar. Nu verkar problemen minst sagt vara över för Julia åtminstonde. På skiathlon i fredags var Julia bästa svenska på en sjätte plats.

Gunde Svan tog aldrig något individuellt guld på junior-VM men han tog precis som dotter sin ett guld i stafett. Tillsammans med Lars Håland och Erik Östlund vann han guldet i Murau i Österrike.

Brons till herrlaget

Herrarna var aldrig nära att upprepa damernas prestation men lyckades med stabil åkning ta hem bronset efter Ryssland och Norge.  Oskar Svensson, Marcus Ruus, Oscar Ivars och Rasmus Hornfeldt ingick i det svenska laget. Sverige var dryga 52 sekunder efter ryssarna.

Resultat Junior-VM Liberec

Herrar, 4x5 km, stafett

1) Ryssland (Alexej Tjervotkin, Artem Maltsev, Roman Tarasov, Dmitrij Rostovtsev) 45.35,5, 2) Norge +18,7, 3) Sverige (Oskar Svensson, Marcus Ruus, Oscar Ivars, Rasmus Hörnfeldt) +52,2.

Damer, 4x3,3 km, stafett

1) Sverige (Julia Svan, Sofia Henriksson, Jonna Sundling, Stina Nilsson) 35.41,1, 2) Ryssland +2,2, 3) Tyskland +50,3.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.