Lag Niklas Edin firar OS-bronset efter segern mot Kina. Foto: TT Nyhetsbyrån

Dramatik när Sverige knep curlingbrons

Uppdaterad
Publicerad

Sverige och lag Niklas Edin tog OS- brons efter en mycket underhållande och dramatisk match mot Kina.

Det krävdes en skiljeomgång i en mycket underhållande och jämn kamp i bronsmatchen när Sveriges lag Niklas Edin tog OS-bronset i Sotji.

Kina hade initiativet flera gånger i matchen och såg ut att gå mot segern i skiljeomgången då man hade fördel av sistasten.

OS i Sotji curling

Kinesiska misstag – Sverige kallt

Men laget, som tidigare i matchen stod för ett dubbelsläpp, gjorde ett liknande misstag i skiljeomgången när man höll i stenen för länge.

Sverige högg direkt på misstaget och när trean Sebastian Kraupp fick in en sten nära mittpunkten täckt av flera fint placerade guarder var Kina hårt pressat.

Kinas skipper och fyra Rui Liu var tvungen att dra in sin sten och knacka bort den svenska som låg perfekt placerad vid mittpunkten. Men slaget var för svårt, den svenska stenen låg kvar i mitten och dessutom hade man andra bästa sten. Bronset var klart – 6-4 till Sverige.

Efter den tunga semifinalförlusten mot Storbritannien i onsdags fick nu Sverige med Niklas Edin, Sebastian Kraupp, Fredrik Lindberg och Viktor Kjäll en liten revansch och kan lämna Ryssland med en medalj.

”Curlinggudarna var med oss i dag”

För fyra år sedan i Vancouver blev det ingen medalj efter förlusten mot Schweiz i bronsmatchen.

– Vi har krigat för det här ända sedan vi missade i Vancouver. Vi är förtjänta av medaljerna. Curlinggudarna var med oss i dag, säger lagets Viktor Kjäll till TT.

– De hade egentligen överläge i hela matchen och gör det bra. I tionde spelade vi oerhört offensivt och Niklas gör en grym sten. Hade han inte satt den hade vi nog varit rökta, fyller trean Sebastian Kraupp i.

Skippern Niklas Edin, vars miss mot Storbritannien i semifinalen blev ödesdiger, var mest lättad efteråt.

– Ännu en fjärdeplats hade kostat för oss. Som människor, curlare och som lag. Det var mest en stor lättnadens suck när det blev klart, säger Edin till Reuters.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

OS i Sotji curling

Mer i ämnet