Drömfinalen i VM 1995

VM i Sverige 1995 – En drömfinal i ett fullsatt Globen, Sverige mot Finland. Men Sverige nådde inte ända fram. Söndagen den 7 maj besegrade de finska lejonen svenskarna och vann sitt första VM-guld någonsin.

Finland tog brons vid OS i Lillehammer 1994 och silver under VM i Milano samma år, så den här triumfen kom egentligen inte som någon överraskning. Finnarna har spelat bra ishockey under en längre tid och det var bara en tidsfråga innan de skulle ta guldet. Den svenskättade förbundskaptenen Curt ”Curre” Lindströms tog över Finlands landslag 1993. Han lärde sina spelare att uppträda taktiskt, att jobba för varandra, han gav dem ett självförtroende och lyckades skapa ett lag av alla individuellt skickliga spelare. Svenskarna hade inget att motsätta den spelskickliga ”Kalle Anka-kedjan”, Ville Peltonen, Saku Koivu och Jere Lehtinen, som alla tre blev invalda i årets All Star Team. Svenska Ishockeyförbundet fick viss kritik för att de anordnade så att de cirka 350 000 finländare som bor i Sverige skulle få chansen att fira sitt guldlag. Och på kvällen den 7 maj hyllade cirka 15 000 personer sina hjältar på Sergels torg i Stockholm.

Avgörande i Sudden Death

Sveriges väg mot drömfinalen började med ett inte alltför imponerande grundseriespel, som fortsatte med en odramatisk kvartsfinal mot Italien som Tre Kronor vann med 7-0. I semifinalen mot Canada var det dock en helt annan matchbild. Sverige öppnade matchen mycket bra och dominerade spelmässigt i den första perioden. Men det blev inga mål förrän cirka fem minuter in på den andra perioden då Daniel Alfredsson satte 1-0 framspelad av Charles Berglund och Leif Rohlin. Kvitteringen kom efter 28 minuters spel av Luciano Borsato. Canada jobbar sig in i matchen och sju minuter in i den tredje perioden tar istället Kanada ledningen och Tre Kronor tvingas jaga en kvittering. I tolfte minuten kommer den och matchen går till övertid. Efter 8.17 i sudden death gör VM-debutanten Alfredsson sitt andra mål för kvällen och Tre Kronor är klara för VM-final på hemmaplan. I finalen fanns det inte mycket Sverige kunde göra för att besegra de finska lejonen. Det som tidigare varit finnarnas akilleshäl, självförtroendet, var nu starkare än någonsin och laget var också hungrigare än Tre Kronor. Finland vinner välförtjänt sitt första VM-guld genom att besegra svenskarna med 4-1.

Text: Anna Söderberg