Svenska stjärnor med framgång i flera idrotter

Vissa kämpar för att skörda framgång i en idrott. Andra blir framgånsrika i två-tre styckna. SVT Sport har listat några av Sveriges största stjärnor med framgång i flera idrotter.

Gunde Svan: en av tidernas främsta längdskidåkare med flera OS- och VM-guld. Har också ett SM-guld och ett EM-brons i rallycross.

Anette Börjesson: utövade både fotboll och badminton på elitnivå under 1970- och 1980-talet. Hon har vunnit två EM-silver i badminton samt ett EM-guld i fotboll.

Orvar Bergmark: har 94 A-landskamper i fotboll på meritlistan liksom 24 A-landskamper i bandy. Bergmark spelade i det svenska landslaget som tog VM-silver 1958 och blev då utsedd till världens bäste högerback.

Sven Tumba: framstående ishockeyspelare som gjorde 245 A-landskamper för Tre Kronor. Gjorde också en match för det svenska landslaget i fotboll och blev svensk mästare med Djurgården. Innehar dessutom ett SM-guld i vattenskidor och var även en duktig golfspelare.

Magdalena Forsberg: tävlade på elit- och landslagsnivå i längdskidor innan hon blev skidskytt. Vann världscupen i skidskytte sex år i rad.

Sven Bergqvist: ”Svenne Berka” har representerat landslaget i både ishockey, fotboll och bandy. Blev dubbel olympier 1936 när han deltog i både sommar- och vinter-OS. Prövade även spel i handbollens högsta division samt i högsta serien i bowling.

Martin Johansson: har vunnit två VM-brons i orientering men har även skördat framgång i längdskidor. Debuterade 2010 i världscupen och blev då bäste svensk på 14:e plats.

Minna Heponiemi: började idrottskarriären som fotbollsspelare och deltog bland annat vid VM i USA 1999. Totalt belv det fem A-landskamper. Hon har dessutom spelat 14 A-landskamper i innebandy och vann VM-guld 2003.

Henrik Larsson: debuterade i fotbollslandslaget 1993 och spelade över 100 A-landskamper. Har vunnit ligatitlar med Celtic, Barcelona och Manchester United samt vunnit Champions League med Barcelona. År 2008 visade han prov på andra kvaliteter när han debuterade i den svenska superligan i innebandy.

Meeri Bodelid: har vunnit SM-guld i tre olika idrottsgrenar: längdskidåkning, cykel och maraton. Hon har även vunnit EM-guld i triatlon för lag och tagit ett individuellt EM-brons.

Sten-Ove Ramberg: är den senaste som har spelat i både fotbolls- och bandylandslaget under ett och samma år. ”Putte” spelade bland annat 27 A-landskamper för landslaget i fotboll.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer