Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Se Alhaji Jeng om Duplantis: ”Som ett hån” Foto: Bildbyrån/TT.

Experten kritisk till Duplantis uteblivna pris: ”Som ett hån”

Uppdaterad
Publicerad

Armand Duplantis har ett strålande år bakom sig. Trots det fick han inget pris på Idrottsgalan.

I stället knep Nils van der Poel tre priser under kvällen – och Duplantis gick hem tomhänt.

– Då blir det bara en parodi på det hela, säger SVT-experten Alhaji Jeng.

Armand Duplantis vann VM- och EM-guld, slog tre världsrekord 2022, och inom friidrottsvärlden har han toppat varenda lista angående vem som är den bästa manliga idrottaren.

Men trots det fick 23-åringen lämna arenan utan pris – skandal enligt SVT:s expert.

Idrottsgalan

– Att han åker därifrån utan ett enda pris är nästan som ett hån, säger Alhaji Jeng till SVT Sport.

”Det är väldigt märkligt”

Duplantis var länge med i kampen om Jerringpriset under måndagen, men när fyra kandidater blev tre försvann han i näst sista gallringen mot Marcus Eriksson, Henrik von Eckermann där van der Poel gick segrande ur fajten. Skridskoåkaren tog även emot årets prestation och årets manliga idrottare.

– Att han inte vinner årets prestation eller årets manliga idrottare tycker jag är väldigt märkligt. Det blir lite att han bestraffas för att han är så bra, det är inga gärdsgårdsrekord han har slagit direkt, säger Jeng.

Duplantis, som vann allt som gick att vinna förra året, landade utanför topp tre när svenska folket röstade om vem som skulle få Jerringpriset.

– Vad ska man säga, att han ska göra en bättre säsong nästa år? Då blir det bara en parodi på det hela.

”Vad är det som händer?”

I vintras utsåg internationella sportjournalistikorganisationen AIPS Duplantis bland annat till världens näst främste manliga idrottare 2022 – endast slagen av fotbollsspelaren Leo Messi.

Jeng igen:

– Duplantis är en superstjärna globalt, javisst han har stenhård konkurrent i van der Poel, men ”Mondos” resultat talar sitt tydliga språk. Jag vet inte vad jag ska säga, det blir lite häpnadsväckande att han inte får något pris – vad är det som händer?

Världsettan ratades

Även världsettan i hoppning, Henrik von Eckermann blev utan pris.

– Det är en komplex idrott, det är oändligt många fler timmar vi lägger. Många förstår inte hur otroligt svårt hästar är, säger SVT:s expert Lotta Björe.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Idrottsgalan

Mer i ämnet