Damkronornas Erika Grahm och SOK:s Peter Reinebo. Foto: Bildbyrån

Efter fiaskot – Damkronorna tappar OS-stöd

Uppdaterad
Publicerad

Sverige missade medalj och gjorde sitt sämsta OS hittills. Nu blir Damkronorna av med stödet från Sveriges olympiska kommitté (SOK).

– Vi satsar inga pengar på dem nu, säger SOK:s verksamhetschef Peter Reinebo.

Som vanligt efter ett OS går SOK igenom sitt stödprogram Topp och Talang för att lyfta fram potentiella OS-medaljörer som ska få stöd. Dessutom rensar SOK bort aktiva som inte längre får det eftertraktade stödet.

Bland namnen som försvinner ur programmet finns konståkaren Alexander Majorov, utförsåkaren Kajsa Kling – och Damkronornas ishockeyspelare. Damkronorna blev sjua i Pyeongchang, en stor besvikelse.

Damkronorna

– Målsättning var att utmana för brons. Det nådde vi inte. Vi har hållit sjätte–sjunde-nivån precis som när vi gick in för fyra år sedan. Det krävs någonting annat. Då får de prestera det innan vi eventuellt kommer tillbaka, säger Reinebo till TT.

Avståndet till världseliten har blivit större på senare år och nu vill SOK se förändringar från ishockeyförbundet för att satsa vidare mot OS i Peking 2022.

Riktar kritik mot klubbarna

– Förbundet ska göra en översyn om hur det går vidare med klubb- och landslagsverksamheten. Innan de har presterat någonting som vi kan hänga upp en satsning på så har vi backat ur.

Reinebo är inte bara bekymrad över landslagets utveckling utan riktar även kritik mot klubbarna som han tycker satsar för lite på damerna och agerar kortsiktigt genom att ta in utländska stjärnor i stället för att satsa på egna talanger.

– Det är inte så att en olympisk satsning kan bära klubbarnas verksamhet. Jag kan se framför mig att några av de här klubbarna ska satsa ett snäpp vidare om man menar allvar med damhockeyn, säger Reinebo och fortsätter:

– Både satsa på tränare och spelare och kanske låta bli köpa in dyra internationella spelare som helt plötsligt får ersättningar skyhögt över våra inhemska spelare. Det är ett val de gör. Det är inte vårt val.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Damkronorna

Mer i ämnet