Aregawi i DN-galan

Aregawi i DN-galan

Uppdaterad
Publicerad

Abeba Aregawi får sällskap av ytterligare elva nyblivna världsmästare i DN-galan, som sänds i SVT. Bland annat världsmästaren i längdhopp Alexandr Menkov, 400-metersvinnaren LaShawn Merrit och höjdvinnaren Svetlana Shkolina.

Abeba Aregawi – Sveriges första guldmedalör i ett VM sedan Carolina Klüfts guld i Osaka 2007 – springer inför hemmapubliken på DN-galan på torsdag. SVT sänder Diamond Leauge-tävlingen från Stockholms stadion.

VM-guldmedaljören på 1 500 meter i Moskva, och suveränen på distansen i Diamond League den här säsongen, finns med i 800 meter på galan. Loppet blir en uppgörelse mellan nyblivna världsmästarinnan på distansen Eunice Sum från Kenya, och världens bästa på 1500 meter, Abeba Aregawi från Sverige.

DN-galan

Totalt finns elva nykorade världsmästare med i galan. Bland annat ryskan Svetlana Shkolina som vann damernas höjdfinal på 2.03 och segraren i 110 meter häck, amerikanen David Oliver. Med svenskögon sett finns höjdpunkter som VM-finalisterna och svenska framtidshoppen Kim Amb i spjut, Erica Jarder i längd och Sofi Flink spjut.

Superlöftet i sprint, 16-åriga Irene Ekelund, gör sitt första framträdande på den riktigt stora friidrottsscenen då hon springer 100 meter på galan. Ekelund som klarade kvalgränsen till VM på 200 meter, men valde att inte åka. I mitten av juli tog Ekelund guld på 200 meter vid ungdoms-VM i ukrainska Donetsk.

Emma Green Tregaro, som hoppade årsbästa 1.97 och slutade femma i höjdfinalen i VM, finns på plats i Stockholm. Green Tregaro fick under VM-kvalet stor uppmärksamhet för sina naglar målade i regnbågens färger – en protest mot de ryska antigay-lagarna. Med den nyblivna världsmästarinnan, Svetlana Shkolina, och bronsmedaljören i Moskva, Anna Tjitjerova, ser höjdtävlingen på förhand ut att bli högklassig.

VM-silvermedaljören i damernas stavhopp, amerikanskan Jennifer Suhr, och Angelica Bengtsson (utanför VM-final i Moskva) är två namn som sätter färg på stavtävlingen. Suhr är den andra kvinnan i världen, efter Jelena Isinbajeva, som hoppat högre än fem meter.

Herrarnas längdtävling bjuder på namn som nyblivna VM-guldmedaljören och första ryska världsmästaren i längd, Aleksandr Menkov, OS-guldmedaljören Greg Rutherford, Storbritannien och Michel Tornéus.

DN-galan är den tolfte av totalt fjorton tävlingar i Diamond League. Tävlingarna i Zürich och Bryssel avslutar säsongen.

Alla tolv världsmästarna som tävlar på Stockholms Stadion på torsdag:

Abeba Aregawi, Sverige 1500 m (springer 800 m på DN-galan)

David Oliver, USA, 110 m häck

Meseret Defar, Etiopien, 5000 m (springer 3000 m på DN-galan)

LaShawn Merritt, USA, 400 m

Valerie Adams, Nya Zeeland, kula

Asbel Kiprop, Kenya, 1500 m

Zuzana Hejnova, Tjeckien, 400 m häck

Aleksandr Menkov, Ryssland, längd

Christina Obergföll, Tyskland, spjut

Svetlana Shkolina, Ryssland, höjd

Caterine Ibargüen, Colombia, tresteg

Eunice Sum, Kenya, 800 m

Sändningstid DN-galan torsdag 22 augusti:

19:30-21:00 i SVT1 och SVT Play

21:00-22:00 i SVT2 och SVT Play

Det går även att följa flera av grenarna i sin helhet, i SVTPlay.

Programledare och expertkommentator: André Pops och Kajsa Bergqvist

Kommentatorer: Jacob Hård, Jonas Karlsson och Anders Gärderud kommenterar.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

DN-galan

Mer i ämnet