Foto: Scanpix

Ekelund vann guld på 22,92

Publicerad

Irene Eklund fortsätter sin rekordslakt. Hon vann finalen på 200 meter i ungdoms-VM i Donetsk på 22,92. En tiondel från svenska seniorrekordet.

– Det kändes bra från början till slut. Jag tryckte i början och sedan var det bara att springa fort, säger Irene Ekelund till SVT Sport.

Tiden är bara en tiondel från Linda Haglunds svenska seniorrekord, 22,82, och sjunde bästa i europa för seniorer.

Irene fick en blixtrande start och hade en meter tillgodo till jagande Ariana Washington, USA, och Angela Tenorio, Ecuador. På upploppet drygande svenskan ut ledningen och var 21 hundradelar före tvåan Tenorio, Ecuador.

– De sista meterna kunde jag springa på. Skönt att hålla hela vägen in i mål, säger hon och är extra nöjd att klockan stannade under 23 sekunder.

Förbundskapten Karin Torneklint:

– Hon har ett otroligt driv i sitt steg och blir inte trött som de andra på slutet. Superlativen räcker inte till, det är fantastiskt, säger Torneklint till SVT Sport.

Redan i försöken visade 16-åringen att hon hade något stort på gång när hon sprang på 23,02. Som då var nytt världsårsbästa för ungdomar. Den nya supertiden är 12/100 under A-kvalgränser för senior-VM i Moskva. Ett mästerskap som Ekelund redan tackat nej till.

Se Ekelunds lopp här (extern länk)

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer