Elofsson: ”Förstår inte problemet”

Uppdaterad
Publicerad

Sex månader efter att Svenska skidförbundet beslutade att ta fram blodvärden på tidigare aktiva har fortfarande inget hänt.

Nu har Per Elofsson tröttnat på att vänta.

–Jag förstår inte vad som är problemet. Det finns telefonnummer till alla läkare och det är bara för dem att ringa och plocka fram dem, säger den tidigare landslagsåkaren till SVT Sport.

Mitt under VM i Val Di Fiemme i vintras avslöjade Uppdrag granskning att flera toppåkare inom längdskidåkningen hade misstänkt höga blodvärden på 90-talet.

Höga blodvärden inom längdskidor

Svenska skidförbundet var mycket kritiskt till uppgifterna i programmet och tog beslutet att begära ut och sedan offentliggöra blodvärden på tidigare aktiva svenskar för att bevisa att ingen dopning pågått inom svensk skidåkning.

Tidigare landslagsåkaren Per Elofsson gav direkt sitt medgivande att ta fram uppgifterna som är sekretessbelagda.

Elofsson har därefter själv sammanställt sina testresultat från sexton års ålder fram till att han slutade. Men för åren 1998-2003 har han bett förbundet om hjälp. En hjälp som han hittills inte har fått.

–Jag har själv legat på flera gånger. Jag har till och med frågat om jag själv ska ringa upp läkarna och be dem att ta fram mina värden. Men de har svarat mig att jag inte behöver göra det för att siffrorna snart ska presenteras, säger Per Elofsson.

Skidförbundets förbundsdirektör Niklas Carlsson:

–Vi har försökt men det är inte helt lätt att få fram de här värdena utifrån den sekretess som råder. Det ligger på individens ansvar att kontakta de här läkarna och laboratorierna som har utfört testerna.

Men Per Elofsson säger att han vänt sig till er för att få hjälp med just det – men att han fått svaret att ni ska ordna det?

–Då måste jag följa upp det. Jag har inte själv inte varit med om någon diskussion om det efter sommaren.

Vad kommer att hända nu?

–Utifrån vad du säger känner jag spontant att vi har varit för otydliga i vår kommunikation mot de individer som vill rentvå sig. Det är något som vi stöder och som också är i vårt intresse.

Så nu kommer ni att väcka liv i frågan på nytt och kontakta de tidigare aktiva?

–Ja, det kommer vi att göra, säger Niklas Carlsson.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Höga blodvärden inom längdskidor

Mer i ämnet