“Klart att man får lite fler ögon på sig”

Publicerad

Elvira Öberg spås bli nästa stora stjärna på den svenska skidskyttehimlen.

Många ser 21-åringen få sitt stora genombrott den här vintern – och en stor del i hennes fina utveckling de senaste åren har storasyster, Hanna Öberg.

– Hanna har verkligen betytt jättemycket. Allt stöd och alla tips har verkligen hjälpt mig att komma dit jag är nu, säger Elvira Öberg i SVT Sports serie “Vinterstjärnan”.

Hanna Öberg är bara 25 år men har redan nått stora framgångar under sin skidskyttekarriär. Bland annat genom både OS-silver och OS-guld i Pyeongchang 2018. Inte mindre än fyra VM-medaljer kan också adderas till medaljsamlingen.

Bakom henne kommer nu lillasyster Elvira Öberg, som redan förra säsongen var med och kände på att tävla i världscupen och som nu är redo att ta ännu större kliv i sin utveckling.

En stor del i det har storasyster Hanna, menar Elvira.

– Hanna har verkligen betytt jättemycket för mig, i att jag är där jag är redan nu. Allt stöd och alla tips har verkligen hjälpt mig att komma dit jag är nu. Vi har gått samma väg, samma skidgymnasium och kommit in i landslaget tidigt. Hon har hjälpt mig jättemycket och jag har inspirerats jättemycket av henne, säger Elvira Öberg.

“Får fler ögon på sig”

Samtidigt menar hon att det finns en annan sida av det också som hon fått ta del utav. Jämförelsen med storasyster Hanna och att det kanske kommer en än större press utifrån med Hannas fina framgångar.

– Det är klart att man får lite fler ögon på sig, så det är lite annorlunda på det viset. Men jag är ganska van och har inga problem med det heller. Det är en självklar jämförelse då jag är lillasyster. Jag är mig själv också, men det är ingenting som har stört mig (att jämförelsen finns där), det är det inte.

Fördelarna är förstås majoritet, med att ha storasyster nära i samma landslag.

– Det är mycket småsaker (som hon tipsat om). Som när man kommer till ny tävlingsort, vad man ska tänka på. Eller vad som är bra om man känner sig lite trött och sliten. Det har varit en stor trygghet för mig att ha henne med, speciellt förra året.

Hur ser konkurrensen ut mellan er?

– Vi är tävlingsmänniskor båda två och har alltid tävlat mot varandra. Nu när vi liksom gör det på den här nivån... det är häftigt, säger Öberg.

Se hela avsnittet av “Vinterstjärnan” med Elvira Öberg på SVT Play.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.