Foto: Scanpix

EM-silver för Eliasson

Uppdaterad
Publicerad

Lena Eliasson följde upp de svenska herrframgångarna med en silvermedalj i damernas EM-sprintfinal på Lugnet i Falun. Simone Niggli, Schweiz, vann sitt tredje guld på tre dagar.

-Jag kan inte tro det själv faktiskt. Guldet på medeldistansen gjorde att jag kunde slappna av, jag har kunnat njuta av loppen, säger Niggli till SVT Sport.

Den 34-åriga schweiziskan gjorde ett avgörande ryck tidigt på banan och vann hela 32 sekunder före Eliasson.

Orienterings-EM 2012

Helt nöjd var dock inte Niggli.

-Jag gjorde en liten sväng till första kontrollen och var lite tveksam efter varningen. Men det var en jättefysisk avslutning och det gällde bara att trycka på.

Lena Eliasson säkrade silvret 17 sekunder före Anne Margrethe Hausken Nordberg, Norge – trodde alla. Men efteråt visade det sig att Hausken sprungit över ett förbjudet område och därmed blev hon diskad. Bronset gick i stället till Maja Möller Alm, Danmark.

Hur som helst, Eliassons silver var Sveriges första dammedalj i hemma-EM.

-Ett väldigt kontrollerat lopp. Lite skakigt i inledningen men jag tänkte att det bara är att kämpa på. Sedan försökte jag öka farten och köra på riktning, säger Eliasson till SVT.

Svenskan har sedan tidigare har två VM-brons i just sprint.

-Jag sprinttränade stenhårt inför VM 2006, det har satt sig i ryggmärgen.

Fakta

Resultat EM sprint

1 Simone Niggli SUI 14.58 2 Lena Eliasson SWE +0.32 3 Maja Möller Alm DEN +0.51

13 Lilian Forsgren SWE +1.42 21 Annica Gustafsson SWE +1.58 29 Anna Forsberg SWE +2.33 37 Michaela Hallquist SWE +2.58 43 Elin Månsson SWE +3.17

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Orienterings-EM 2012

Mer i ämnet