Foto: TT Nyhetsbyrån

EM-silver till Fougberg

Uppdaterad
Publicerad

Ett snedsteg på sista hindret gjorde att Charlotta Fougbergs gulddröm sprack på 3 000 meter hinder. Men det blev ett silver för svenskan i hennes mästerskapsdebut.

–Jag är lite besviken nu men jag kommer förstå senare hur stort det här är, säger svenskan till SVT Sport.

Guldnaglarna var målade och mentalt var 29-åringen inställd på den ädlaste valören i finalen på 3 000 meter hinder.

Fougberg gick upp i ledning med ett och ett halvt varv kvar. Men mot slutet av finalen gick tyskan Antje Möldner-Schmidt upp jämsides.

Friidrotts-EM 2014

Det stod mellan Fougberg och Möldner-Schmidt på upploppet, men svenskan trampade snett och tappade fart vid sista hindret och fick nöja sig med silver.

– Jag kommer alltid ha mina guldnaglar, guldeyeliner och mina guldvingar i öronen. Jag är lite besviken nu, men jag kommer förstå senare hur stort det här är, säger Fougberg.

”Kommer alltid gå för guld”

– Jag kommer alltid gå för guld.

Hon hade kraft kvar på upploppet, men snedsteget på sista hindret blev avgörande.

– Om jag hade fått springa loppet igen skulle jag inte nicka till på sista hindret, jag vet inte om det är där det avgörs.

Fougbergs tid i mål blev 9.30,16 minuter, hennes näst snabbaste tid i karriären. Guldmedaljören Möldner-Schmidts segertid blev 9.29,43.

Charlotta Fougbergs främsta konkurrent på förhand, finländskan Sandra Eriksson, inledde tufft men tappade och var tidigt borta från medaljstriden. Eriksson slutade nia.

Fougbergs silver är Sveriges tredje medalj i Zürich efter Meraf Bahtas guld på 5 000 meter och Abeba Aregawis silver på 1 500 meter.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Friidrotts-EM 2014

Mer i ämnet