En trevlig dansk skalle i Häcken

Publicerad

-Jag har aldrig blivit opererad för en fotbollsskada. Inte ens i huvudet...

Vi har läst om slagsmålen, tatueringarna och Hells Angelskontakterna. Men det finns fler sidor hos Stig Töfting, dansk fotbollsvärsting hos BK Häcken. Humorn till exempel.

Töfting är en dansk fotbollssaga, en slags mittfältsversion av H.C Andersens ”Den fula ankungen”.

Med sin kala skalle, vilda uppsyn och totala hängivenhet kan han skrämma motståndarna från sans och vett. Men egentligen är han ju innerst inne en svan, en trevlig grabb. Lite missförstådd bara.

Senaste kapitlet i sagan om Töfting utspelas på Hisingen i Göteborg. ”Töffe” har flyttat till Sverige. Allsvenskan väntar.

Premiärpass
På tisdagen jobbade han sig igenom första träningspasset inomhus med Häcken. Lätt i steget och sugen på att spela boll.

Så sent som den 28 november spelade Töffe i superligan för Århus. Sedan slogs han på klubbens julfest, fick kicken och Häcken hörde av sig.

-Jag har aldrig sett Häcken spela, medger Töfting. Men jag hört talas om dem. Via Gothia Cup. Matcherna med Häcken kan bli de sista Stig Töfting spelar i sitt fotbollsliv.

-Mitt kontrakt med dem räcker nio månader. När det är slut har jag fyllt 36 år, säger han. Då lägger jag kanske av.

Att Töfting valde Sverige och Häcken och inget annat vill han inte diskutera. Nu är jag här, säger Töfting. Det är Häcken som gäller.

Inte färdig

Att lägga av direkt, efter sortin från Århus, kändes fel, tycker han.

-Jag vill avgöra själv när jag ska sluta.
Dansken ska bli motorn i Häcken. Han har varit stjärna i Premier League, danska Superligan, tyska bundesliga och i högsta divisionen i Kina.

Kina?

-Ja, det var när jag satt i fängelse som jag fick ett erbjudande om att spela i Kina, säger Töfting.

-Jag är glad att jag tog chansen. Jag var där ett halvår.

Gretzkynummer
Töfting, som fått tröja nummer 99 i Häcken (målskytten Dioh Williams har nr 9, så den var redan upptagen), har inte sett någon av sina nya lagkamrater tidigare.

-Jag tror jag spelade mot Teddy Lucic när han var i Leeds och jag spelade för Bolton, men jag är inte säker, försöker han minnas.

Töfting är van vid att frågor om hans bakgrund snart tangerar obehagliga ämnen. Visst har han gjort dumma saker, medger han, men den danska pressen har också brett på rejält i sin rapportering, tycke han.

Och att det finns en ”värstingklausul” i kontraktet med Häcken tycker han är OK. Sköter han sig inte, så ska han heller inte ha något kontrakt.

-Nu kan ni själva lära känna mig och se om det stämmer vad de har skrivit om mig i Danmark, säger Töfting, medan en dansk reporter på presskonferensen försöker se obesvärad ut.

Varför kallas han Töffe? Är det samma som Tuffing?
Nej, säger danskarna. Töffe tuffar på som ett lok. Därav namnet.

Richard Möller-Nielsen, den förre danske förbundskaptenen, brukade kalla honom ”min lilla jylländska gräsklippare”. Det fanns inte ett grässtrå på planen som inte Töffe hade trampat på , när matchen var slut. Han sprang och sprang och sprang.

TT

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer