Foto: SVT

Engen tog hem världscupen i sprint

Uppdaterad
Publicerad

Svenskan Jenny Rissveds vann världscupavslutningen i sprint i norska Hafjell. Men loppets trea, Alexandra Engen, var torsdagens gladaste svenska mountainbikecyklist.

–Helt galet, sade Engen, som säkrade världscupsegern i sprint, till Red Bull TV efter att ha slagit ut en tand..

Jenny Rissveds vann världscupavslutningen. Alexandra Engen vann den totala sprintcupen. De svenska mountainbike-cyklisterna satte punkt för en fantastisk sprintsäsong.

–Otroligt att ett så litet land kan dominera så, sade förbundskaptenen Anders Ljungberg.

Alexandra Engen

Rissveds vann finalen i norska Hafjell överlägset och blev kort därefter omfamnad av Engen, som rullade in på tredje plats. Därmed säkrade Engen segern i totala sprintcupen och fullbordade en sprintsäsong där hon också vunnit VM-guld.

Chanslös schweiziska

Enda hotet i världscupen var schweiziskan Kathrin Stirnemann. Efter en tuff semifinal dem emellan var Stirnemann chanslös i finalen och slutade sist efter att Engens kanonstart tagit knäcken på henne.

–Jag ville komma i väg före Kathrin, men när hon försvann blev jag förvånad, för jag trodde att det skulle bli en millimeterstrid. Men sedan körde jag på säkerhet in i mål, sade Engen till Red Bull TV.

För Rissveds var det andra världscupsegern för säsongen och innebar en tredjeplats i sprintcupen. Torsdagens vinst var också en liten revansch för VM, där hon kraschade ut redan i kvalet.

–Efter att jag klantade till det i VM så känns det här otroligt bra, sade Jenny Rissveds.

Ingen tillfällighet

Samtidigt bevisade hon att EM-guldet i juni inte var någon tillfällig fullträff.

–Både Jenny och Alexandra har haft otroliga säsonger. På EM var det Jenny som vann guldet när Alexandra var sjuk. Och på VM var det Alexandra som vann när Jenny hade maximal otur. Det är otroligt att ett så litet land kan dominera så på damsidan, sade förbundskaptenen Anders Ljungberg.

Även i herrtävlingen hade Sverige en bra dag. Matthias Wengelin kom på andra plats, hans första topplacering i sprintcupen.

–Alla har sett att han kan göra bra resultat men har haft otur med punktering och vurpor. När han får till det så är han ruggigt stark, sade Ljungberg.

Fakta: Alexandra Engen

Född: 5 januari 1988 i Sarpsborg i Norge.

Längd: 174 centimeter.

Vikt: 64 kilo.

Bor: Freiburg i Tyskland och Trånghalla i Sverige.

Klubb: Jönköpings CK.

Främsta meriter: Guld i sprint i VM 2013 och 2012, sexa i OS 2012. Seger i sprintvärldscupen 2013. (TT)

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Alexandra Engen

Mer i ämnet