Erika Holst och Kim Martin Hasson återförenas – den här gången i Frölunda. Foto: TT Nyhetsbyrån

Erika Holst huvudtränare för Frölundas nya damlag

Uppdaterad
Publicerad

Nästa säsong kliver Frölundas damlag in i seriespelet.

I dag presenterades Erika Holst som huvudtränare.

– Kim Martin hörde av sig och det kändes som en bra matchning, säger Holst till SVT Sport.

För drygt en månad sedan meddelade Frölunda att man tidigarelägger starten av damlaget (2022-2023) och att Kim Martin Hasson blir sportchef.

Nu har Frölunda och den tidigare målvaktsprofilen gjort klart med vem som ska leda satsningen från båset: Tidigare landslagskollegan Erika Holst.

Holst var lagkapten i Damkronorna under flera år och var med när man tog OS-silver i Turin 2006.

– Det känns som en bra mix att addera det som jag och Kim har med oss i bagaget, med den modellen och kulturen som finns i Frölunda i dag, säger Holst och fortsätter:

– De gör en riktig satsning. De vill bygga upp en verksamhet i världsklass med många regionala och lokala spelare där man tränar hårt. En verksamhet som är framgångsrik på lång sikt.

Hur ser du på din roll?

– Framför allt tror jag på att bygga upp ett starkt lag där alla spelare är lika mycket värda, att man har olika roller i laget och ett starkt ledarteam. Alla spelare och ledare ska tycka att det är fantastsikt kul att komma till hallen varje dag.

”Brinner för att utveckla människor”

Efter spelarkarriären har Holst bland annat varit instruktör på hockeygymnasium. Hon har också hunnit med en sejour på det svenska ishockeyförbundet där hon var utvecklingsansvarig för dam- och flickhockey, och ansvar för juniorlandslaget.

Nu, efter fyra hockeyfria år, är hon tillbaka.

– Nu tittar jag på hockey på ett helt annat sätt och har väldigt mycket diskussioner med Kim fram och tillbaka. Det är detta jag brinner för – att utbilda hockeyspelare och framför allt utveckla människor och ge unga kvinnor chansen att våga blomma ut och tro på sig själva.

Hur ser den långsiktiga målsättningen ut?

– Målet är att vinna SM-guld i ett utsålt Scandinavium. Hur lång tid det tar får vi se. Vi ska inte stressa fram någonting och köpa ihop ett lag, utan bygga från grunden.

– Första målsättningen är att ta oss till SDHL så fort som möjligt. Förhoppningen är att lyckas första säsongen, säger 42-åringen.

Frölunda inleder seriespelet i division 1.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.