Stuart O'Grady Foto: Scanpix

Erkände dopning – uppmanas lämna kommitté

Uppdaterad
Publicerad

Den australiske cyklisten Stuart O'Grady, bland annat OS-guldmedaljör 2004, klev fram på onsdagen och berättade att han bloddopade sig inför Tour de France 1998.

Detta apropå att en utredning beställd av Frankrikes parlament visade att bland andra vinnaren och tvåan – Marco Pantani och Jan Ullrich – i loppet bloddopat sig med EPO.

O'Grady är en av Australiens mest populära cyklister genom tiderna. Australiens olympiska kommitté (AOC) reagerade direkt och uppmanade O'Grady att lämna sin roll i kommitténs kommission för idrottare.

– Det är ledsamt. Han kommer inte bli ihågkommen som en fantastisk idrottsman som vi trodde att han var. I stället kommer han bli ihågkommen som en idrottare som föll för frestelsen att få ett försprång på sina medtävlare, säger Mike Tancred, talesman för kommittén.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Tour de France 2013

Mer i ämnet