Foto: Scanpix

Experten: ”Varför ska han skämmas?”

Uppdaterad
Publicerad

Experten Frida Östberg håller med Zlatan om att det inte går att jämföra dam- eller herrfotboll. Men enligt henne handlar diskussionen om respekt och jämställdhet.

– Varför ska han skämmas över att bli jämförd med Lotta Schelin eller Therese Sjögran?, säger hon till SVT Sport.

Få har missat Zlatan Ibrahimovics uttalande om bilaffären och utspelet om att det inte går att jämföra dam- eller herrfotboll. Östberg är en av dem och hon vänder sig främst mot anfallsstjärnans uttalanden om att bli jämförd med svenska damspelare eller att kvinnorna kan få hans cykel med autograf som pris.

– Damspelare med självrespekt är inte intresserade av hans autograf efter en sån kommentar. Jag förstår vad han försöker säga med att Svenssons karriär hamnar i skuggan av någon bil. Men för mig handlar det om respekt och jämställdhet.

”Måste stå över det”

– Jag tycker att det är jättetråkigt att en av våra största profiler idag och genom tiderna har en sådan här åsikt. Det handlar om att lyfta fram de individuella prestationerna som idrottare gör i Sverige oavsett kön. Det är kärnan.

Förre landslagsspelaren Frida Östberg är besviken över att Zlatan inte visar större respekt och raljerar över damfotboll snarare än att hjälpa till och lyfta den.

– Han är så pass stor att han inte ska bry sig om han eller andra blir jämförda med damfotbollsspelare. Det måste han stå över. Den respekten måste man ju ha för varandras prestation. Ett OS-guld för en 100-meterssprinter är lika mycket värt oavsett om det är på dam eller herrsidan Det är samma sak med ett VM-brons eller ett OS-guld i fotboll, det spelar ingen roll.

”Varför ska han skämmas?”

–  Varför ska han skämmas över att bli jämförd med Lotta Schelin eller Therese Sjögran? Det är väl jättehäftigt. Förstå vilken förebild han är för unga i Sverige som är på väg fram och vad han skulle kunna göra även för tjejerna, säger hon.

Zlatans uttalanden har väckt flera reaktioner hos spelare. Landslagsstjärnan Nilla Fischer twittrar: ”Bland det dummaste uttalande jag läst..” och anfallstalangen Elin Rubensson twittrade ”#visarespekt” innan hon raderade tweeten.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.