Fakta: Häck- och hinderlöpning

Uppdaterad
Publicerad

De här grenarna är anpassade efter de olika könen: damernas korta häck är 100 meter lång och männens 110 meter. Häckarna är också olika höga: 84 cm för kvinnor respektive 110 cm för herrarna på korta häcken.

Vid 400 meter häck och 3000 meter hinder är de 76 cm respektive 91 cm höga. Vid häcklöpning används startblock. Reglerna för tjuvstart är samma som vid sprintlöpning.

Både på 100, 110 och 400 meter är det tio häckar som ska passeras. Häckarna är inte fasta utan välter när man slår i dem, vilket är tillåtet men inte ger någon tävlingsfördel. När man tävlar är det dock ingen fördel att ”springa på” häckarna i stället för att passera över dem. Hindren är däremot fasta och det går att ta stöd med foten under passeringen över.

Under ett 3000 m hinder-lopp ska löparna passera hindret 28 gånger och dessutom springa igenom en vattengrav sju gånger. Vattengraven är 3,66 m lång följer direkt på ett vanligt hinder. Den är 70 cm djup på det djupaste stället och lutar sedan uppåt så att den når markhöjd vid gravens slut.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.