Fakta: Kastgrenar

Publicerad
Kastgrenarna är kulstötning, diskuskastning, släggkastning och spjutkastning. I de tre förstnämnda står kastaren i en ring och roterar före kastet. Det längsta kastet blir resultat. Trampar man utanför ringen blir kastet ogiltigt.

I diskus och slägga är ringen omgiven av ett nät som bara är öppet rakt framåt. Syftet är att undvika att redskap som kastats i någon annan vinkel hamnar på löparbanorna.

I kula måste är det ett krav att kulan ska hållas intill halsen fram till stöten. Förutom rotationsteknik finns även glidteknik.

Spjutkastaren tar sats och springer fram mot ett märke. Ingen rotation är tillåten. Vid ett bra kast är spjutets vinkel vid utkastet 30-40 grader.

Gemensamt för alla kastgrenarna är att de tävlande i mästerskapsfinaler (oftast tolv aktiva) först får tre försök på sig. De åtta bästa får sedan fortsätta med ytterligare tre kast.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer