Fakta om SM-veckans sporter: Bob, rodel och skeleton: SM i starter

Uppdaterad
Publicerad

Bristen på banor är ett stort problem för svensk bob, rodel och skeleton. Det finns ingen i Sundsvall. Därför tävlar de i det viktigaste momentet starter.

En enklare bana har byggts provisoriskt för SM

När?

Lördag 5 feb. Skeleton 15:00, Bob 15.10, Rodel 16.10

Var?

Gärdehov bredvid bandybanan.

Så funkar det

Bob:En tvåmanna-bob har pilot och bromsare. Piloten står vid sidan av boben och skjuter på ett handtag som sen fälls ner i boben när han hoppat in. Bromsaren skjuter på de två bakre handtagen. Samstämmigheten i första knuffen är viktig, så därför räknar piloten eller bromsaren in starten.

Man får inte ta fart bakom den startplanka som finns fastgjord i isen. Tiden startar 15 m efter startplankan och tävlingssträckan är 30 m (normalt 50 m i en bana). Både piloten och bromsaren måste hoppa på boben och sen styra genom den första kurvan för att åket ska vara godkänt.

Varje lag har tre startförsök och den sammanlagda tiden på de två bästa starterna räknas.

Rodel: Vid starten sitter åkaren på kälken och håller i två fasta handtag. Efter att åkaren dragit sig fram paddlar denne med händerna på isen. För att få fäste är handskarna försedda med spikar på fingerspetsarna. Tiden startar ca 5 m ner i banan och slutar efter ca 20 m. Åkaren ska ligga ner på kälken och påbörja kurvtagningen i den återförande kurvan för att åket ska godkännas. Varje tävlande har tre startförsök och den sammanlagda tiden på de två bästa starterna räknas.

Skeleton: Den tävlande står på eller framför startplankan med en eller två händer på kälken. Han trycker ifrån och springer i den låga positionen och dyker sen ner liggande på magen på kälken. Man får inte ta fart bakom den startplanka som finns fastgjord i isen. Tiden startar 15 m efter startplankan och tävlingssträckan är 30 m (normalt 50 m i en bana). Åkaren ska ligga ner på kälken och påbörja kurvtagningen för att åket ska vara godkänt. Varje tävlande har tre startförsök och den sammanlagda tiden på de två bästa starterna räknas.

Fakta

BobLängden på en bobbana är mellan 1250 och 1600 m – ursprungligen en engelsk mile. De tre viktigaste delarna för att få en bra tid är: start, styrning och material.

Eftersom starten är så viktig håller man under försäsongen internationella tävlingar i start.

En tvåmanna-bob väger ca 200 kg. Den har fyra runda medar av stål där de främre medarna styrs via rep med handtag upphängda under huven.

Topphastigheten på en bob beror på banans karaktär. I senaste OS körde man över 150 km/h. För att få fäste på isen har åkarna speciella startskor med ca 900 vassa spikar. Hjälm är obligatoriskt.

Rodel: I Rodel finns det två olika discipliner ? Naturrodel och Banrodel. Naturrodel åker man på minst 3 m breda preparerade isbanor. Längden ska vara mellan 800 och 1200 m. Kurvorna är inte doserade och har inte några uppbyggda väggar. Beroende på banans svårigheter och åkarens skicklighet varierar man mellan att sitta eller ligga på kälken. Den styrs genom att pressa ena benet mot det uppböjda medhornet samtidigt som man drar i en styrrem. För att stabilisera kälken och få mer effekt i styrningen lutar man sig inåt i kurvorna. Den mest aktiva klubben i Naturrodel är Lidingö RC som har sin bana i Ekholmsnäsbacken på Lidingö.

Banrodel åker man i en iskanal med doserade (uppbyggda) kurvor. Längden på en rodelbana är mellan 900 och 1500 m. Damer och juniorer startar en bit ner i banan. Åkaren ligger på rygg och kälken styrs genom att pressa ena benet mot det uppböjda medhornet. Hjälm med visir är obligatoriskt. Det finns två banor i Sverige där man kan prova på och åka banrodel. Hammarstrand, I Ragunda, utanför Östersund 600/900 m beroende på snötillgång och Saltsjöbaden, 350 m lång.

Skeleton: Åks i samma bana och från samma startposition som bob. De två medarna är runda med längsgående styrspår på bakre delen av meden. Mellan medarna finns en liggplatta med handtag i sidorna. Kälken styrs genom att förflytta tyngdpunkten i sidled. För kraftigare styrutslag släpar man foten i isen. För att få fäste på isen i starten har åkarna speciella startskor med ca 900 vassa spikar. Hjälm är obligatoriskt.

Visste du att...

...bob har varit på det Olympiska programmet ända sedan starten 1924.

...Sverige saknar medalj på OS, men har två stycken bronsmedaljer på VM i 4-mannnabob. Kjell Holmström var pilot när laget tog brons 1953 i tyska Garmisch-Partenkirchen och Gunnar Åhs var detsamma år 1961 i den gamla tuffa banan i Lake Placid, USA.

...EM i banrodel hölls i Hammarstrand så sent som 1986. Tio år tidigare tog både Michael Gårdebäck och Agneta Lindskog silver i EM som även denna gång gick i Hammarstrand.

...banrodel har varit med på det Olympiska programmet sedan 1964 i Innsbruck.

..skeleton var med på det Olympiska programmet i St Moritz 1928 och 1948. Sedan OS i Salt Lake City år 2002 är man åter olympisk gren.

...i Sverige är sporten helt ny sedan två säsonger tillbaka och den kan praktiseras i Hammarstrand eller norska Lillehammer.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.