Fakta om sporterna i SM-veckan – Så funkar sportskytte (pistol)

Publicerad

När: Torsdag 15/7-söndag 18/7.
Var: Bödkaregården i Malmö.
Grenar/discipliner: Torsdag sportpistol herrar och duelltävling, herr och dam. Fredag grovpistol och standardpistol.
Lördag sportpistol damer och juniorer samt snabbpistol. Söndag fripistol.

Så här går det till
Pistolskytte är en sport som kräver hög koncentration och nerver av stål. I fripistolgrenen skjuter man på en tioringad precisionstavla från 50 meters avstånd med en pistol av kaliber .22. Grenen är uppdelad på en herr- och en juniorklass, men damer tillåts att ställa upp i klasserna.
När skyttarna skjuter snabbpistol gäller det att ha reaktionsförmåga för det går snabbt. På ett avstånd om 25 meter skjuter skyttarna en match på 60 skott. På endast tio sekunder, åtta sekunder och till slut sex sekunder ska skytten hinna med att avlossa fem skott och helst i mitten.
Sport- och grovpistol är två varianter av samma gren. Sportpistol är avsedd för damer och grovpistol för herrar. Här kan skytten välja att skjuta med revolver eller pistol. Damerna skjuter med finkalibriga vapen medan herrarna kan använda maxkaliber .38. 30 skott skjuts mot precisionstavla samt 30 skott mot snabbtavlan där skytten har tre sekunder på sig per skott.
Den sista grenen är standardpistol som skjuts på den internationella tioringade precisionstavlan från 25 meters avstånd, ammunitionen ska vara kantantänd kaliber .22. En match består av tre omgångar om fyra serier vardera. Totalt omfattar en match fem provskott och sextio tävlingsskott.

Fakta
Skyttesporten är en av världens största idrotter sett till antalet utövare och utövas över hela världen. 150 länder är organiserade i International Shooting Sport Federation, ISSF. Med sina cirka 50 miljoner utövare är skyttet världens största individuella sport. Endast lagidrotterna volleyboll, basket och fotboll är större.

Håll koll på
Kristian Sjöberg har vunnit två år i rad men kan utmanas av Ragnar Skanåker som trots sin ålder har fina resultat kvar i blodet. Aktuella rankinglistor inför SM finns på förbundets hemsida.

Visste du att?
* Skytte fanns på programmet redan vid de första moderna olympiska spelen i Aten 1896. Vissa tävlingsgrenar är i stort sett oförändrade sedan dess, andra har modifierats eller försvunnit helt.
* Ursprungligen användes militära vapen men under årens lopp har trenden gått mot kortare skjutavstånd och finare kaliber, vilket lett till att luftgevär och luftpistol på tio meter i dag är de i särklass största grenarna.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer