Fanbäraren hyllades av ryska publiken – igen

Uppdaterad
Publicerad

Paralympics invigdes med en magnifik och pampig ceremoni i Sotji i går – då markerade Ukraina mot den ryska närvaron på Krimhalvön. I dag hyllades skidskytten Mykhaylo Tkachenko med stående ovationer på Laura skidstadion.

Inför fullsatta läktare skickade Ukraina in en ensam fanbärare – resten av den 23 man starka truppen valde att bojkotta invigningsceremonin. En tydlig markering mot den ryska närvaron i landet.

När tävlingarna inleddes i dag hyllades fanbäraren Mykhaylo Tkachenko.

Paralympics 2014 skidskytte

Han gick i mål en bra bit efter segraren i herrarnas sittande skidskytte över 7,5 kilometer, ryssen Roman Petusjkov, men möttes av stort jubel. Publiken på Laura skidstadion, till stor del ryssar, ställde sig och applåderade Tkachenko över mållinjen.

Ukrainaren slutade 12:a.

”Tävlar för fred i mitt land”

I damtävligen slutade Tkachenko landsmaninna lena Jurkovska på tredjeplats. Efteråt var hon tydlig i sitt budskap:

– Jag tillägnar min första medalj i Sotji till ett självständigt Ukraina. Varje gång jag tävlar kommer det att vara för ukrainsk självständighet och för fred i mitt land, säger bronsmedaljören till Paralympics officiella sajt.

Maksym Jarovyj, silver i sittande:

– Den bästa presenten efter de här svåra förberedelserna är min medalj.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Paralympics 2014 skidskytte

Mer i ämnet