Hermosa Beach, Kalifornien.

Fansen lyfter USA inför åttondelen

Uppdaterad
Publicerad

Spelarna har hört talas om folk därhemma som kollar på lunchen och kollar på streamade matcher på jobbdatorerna. Landslagets framgångar väcker något som liknar fotbollsfeber i USA.

Inför matchen mot Tyskland i går såg de tusentals fans klädda i USA:s färger kämpa sig fram på översvämmade gator på väg mot arenan.

– Den sortens passion för att heja på oss är vad som verkligen driver oss, säger backen Omar Gonzalez.

Fotbolls-VM: USA

– Nu har vi gett dem en ny match att gå på.

I USA, som annars inte bryr sig mycket om ”soccer”, möts landslagets avancemang till åttondelen med stort intresse. Till och med Empire State Building har lysts upp i USA:s färger.

– Jag får e-post från folk som jobbar på stället där chefen beordrat tre timmars rast och satt igång stora tv-skärmar, säger ordföranden för USA fotbollsförbund till AP.

– Det är extraordinärt, och kommer bara att växa de närmaste dagarna.

”Absolut inte nöjda”

In i det sista var spelarna, som låg under mot Tyskland, osäkra på om resultatet i matchen mellan Portugal och Ghana kunde sätta stopp för avancemanget. Men fansens jubel på läktarna skvallrade om att Ronaldo gjort mål.

– Det lugnade ner mig de sista fem minuterna, sade USA:s förbundskapten Jürgen Klinsmann.

Nu väntar slutspel och första hindret är starka Belgien.

– Vi är absolut inte nöjda med att bara ta oss vidare från gruppen. Vi vill fortsätta och skriva historia, säger mittfältaren Graham Zusi.

”Belgien ett topplag”

Men det lär inte bli lätt att slå belgarna.

– De är ett topplag. Alla i Europa vet hur bra de är, säger målvakten Tim Howard.

– De har så många bra spelare, unga spelare, starka, bra med boll.

Det återstår att se om USA, med sina nyväckta fans i ryggen, rår på belgarna. Redan har de nått längre än vad de tidigare landslagsspelarna Alexi Lalas och Taylor Twellman trodde.

– Vi har redan överbevisat somliga som snackade om att vi var chanslösa i gruppspelet, säger mittfältaren Jermaine Jones till AP.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Fotbolls-VM: USA

Mer i ämnet