Fart-talangen: ”Åkte till Kanada helt själv”

Uppdaterad
Publicerad

Felix Monsén, med två sjundeplatser på årets junior-VM, är Sveriges enda riktiga herrhopp bland renodlade fartåkare och han vill se att förbundet ska göra mer för att satsa på fartgrenarna.

– Man får klara sig lite på egen hand som fartåkare, säger han till SVT Sport.

Felix Monsén hade förhoppningar om medalj på junior-VM i norska Hafjell i men fick nöja sig med två sjundeplatser i super G och störtlopp. 20-åringen är Sverige enda riktiga framtidshopp i fartgrenarna på herrsidan och vill se att förbundet gör vissa förändringar för att förbättra återväxten bland svenska fartåkare.

– Man skulle vilja ha lite mer hjälp från förbundet, lite mer tränare och lite mer ”push” på fart, säger han till SVT Sport.

Han menar också att det krävs mer tävlingar i fartgrenarna, i så väl Sverige som i övriga Europa.

–  Är det inga tävlingar i Europa så får man åka själv någonstans för att tävla, jag åkte till Kanada helt själv i december, stödet finns inte alltid i Europa. Just nu har vi en farttävling i Sverige, och det är SM, det håller inte riktigt, säger Monsén.

Hemma-VM om tre år

Och SVT Sports expert Pernilla Wiberg, som tidigare uttryck sin oro över tillväxten bland svenska fartåkare, tycker att man borde låta fler unga få chansen i fartgrenarna redan nu.

– Vi ställde bara upp med en åkare i fartgrenarna i VM i Beaver Creek och det var Kajsa Kling, man skulle vilja se att vi ställer upp med lite fler och tar med lite yngre åkare som kan börja matchas in nu inför hemma-VM om tre år. Att ha stått på start i ett VM kan vara en positiv erfarenhet, säger hon.

VM i Åre 2019 är målet och då ska Sverige ha med fartåkare som kan konkurrera menar Anders Sundqvist, sportchef för alpint på Skidförbundet.

– Vi har som målsättning att delta med fyra aktiva i varje gren, säger han.

”Härlig känsla att övervinna berget”

Skaderisken är någonting som avskräcker många men Sundqvist menar att man måste få fler ungdomar att börja med fartgrenarna.

– I ungdomsåren tycker man att det är farligt att åka fartgrenar, men det är ju faktiskt en härlig känsla att övervinna berget, säger han.

Och Pernilla Wiberg håller med, hon tycker att Sverige måste börja använda sig av den erfarenhet som finns bland de äldre åkarna.

– Det är fler knäskador i de tekniska grenarna, det är inte så mycket skador i fart. Vi måste använda de lite äldre åkarna och ta vara på det de kan, så att de kan överlämna det till talangerna som finns, säger hon.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.