Favoritseger i Prix d'Amerique

Publicerad

Förhandsfavoriten Jag de Bellouet vann storloppet Prix d'Amerique. Svenska Gigant Neo kom tvåa och Hilda Zonett med Robert Bergh fyra.

Scarlett Knight med Jos Verbeek tog täten efter första kurvan men fick tryck utvändigt och kroknade. Jag de Bellouet öppnade första 1 700 meterna på fina 1.12,4.

Gigant Neo låg i rygg och såg farlig ut när upploppet började. Men Jag de Bellouet, med Christophe Gallier i sulkyn, höll säkert undan för Stefan Melander-tränade Gigant Neo.

För en vecka sedan besegrade franske Jag de Bellouet Stefan Melanders häst Scarlet Knight i Prix de Cornulier. I Prix d'Amerique blev Jag de Bellouet för svår för Melanders andra topphäst – Gigant Neo. – Jag är ändå jättenöjd, tvåa i Prix d'Amerique är inte så dumt, sade Melander.

Det var tio år sedan en svensk häst vann Prix d'Amerique – Ina Scot och Helen Johansson. Dominik Locqueneux, bakom Gigant Neo, fick upp ett litet blå-gult segerhopp i sista kurvan, men när han skulle gå i närkamp med den franske storfavoriten så blev det ingen fight. Jag de Bellouet vann rätt så enkelt på 1.12,6, med Gigant Neo två längder bakom på 1.12,8. Hilda Zonett kom på fjärde plats och åttaåringen visade än en gång att hon tillhör en av världens bästa travston.

– Helnöjd, Hilda var så bra som jag hade hoppats och kul att man hade lite flyt på Vincennes för en gång skull, sade Robert Bergh.

Utvändigt till seger
Men åt franske Jag de Bellouet fanns inte mycket att göra. Han travade utvändigt om ledande Scarlet Knight, men det bekymrade honom inte alls. Redan före slutkurvan hade han pressat sig till ledningen.

– Jag såg tidigt att Gigant Neo var det största hotet och i sista kurvan hade han bra med krafter kvar. Men min häst är enastående och på upploppet så stack han bara i från, sade Gallier.

Den franske kusken är tämligen grön och orutinerad men i söndagens storlopp visade han inga som helst nerver. Pressen var stor på Gallier eftersom han skulle bli den förste att vinna dubbeln Prix de Cornulier och Prix d'Amerique sedan Bellino II 1976.

– Det har varit mycket snack den senaste veckan, men jag har faktiskt inte brytt mig så mycket, sade Gallier.

Tveksam till Sverige
På frågan om han kommer till Sverige i år med sin stjärna svarade han:

– Jag vet faktiskt inte. Jag de Bellouet jobbar ju som avelshingst också och det tar både tid och kraft, jag är osäker på om det blir någon start i Skandinavien i år.

– Nästa start blir Prix de France om två veckor, sedan väntar vi till Criterium de Vitesse i Cagnes-Sur-Mere i mars, men Sverige..? Det räcker väl att vara bäst på Vincennes.

Stefan Melander hade tre hästar till start i Prix d'Amerique och fick bra utdelning med en andraplats med Gigant Neo (2,3 miljoner i prispengar). Hästen har kommit tillbaka starkt efter en svår skada för snart två år sedan.

– Gigant Neo har blivit bättre för varje start. Jag var faktiskt optimistisk innan loppet och att bli tvåa efter Jag de Bellouet var max, sade Locqueneux.

Scarlet Knight slutkörd Däremot blev det fiasko för Melander när han valde Joseph Verbeeck som kusk bakom Scarlet Knight. En forcering till ledningen efter 600 meter kostade alltför mycket och han var rejält trött redan före slutkurvan. Super Light gjorde en godkänd insats som sexa. Naglo fick i och för sig en jobbig löpning, men visade åter att han inte är i form.

TT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer