Fenerbahce kastas ut från Europaspel

Uppdaterad
Publicerad

Turkiska Fenerbahce stängs i två år från spel i Europa. Det stod klart i dag efter att idrottens skiljedomstol, Cas, valt att gå på Uefas linje om en avstängning.

Domen mot Fenerbahce står fast. Cas, idrottens skiljedomstol, fastställer Uefas dom och stänger av den turkiska klubben från Europaspel i två år.

Fenerbahce kunde spela mot Arsenal i går pga överklagandet. Turkarna förlorade och var klara för Europa League, men där blir det inget spel.

Champions League 2012-2013

Klubben vann ligan 2011 men fick aldrig spela Champions League då. Turkisk polis gjorde razzior och 93 personer åkte dit för matchfusk.

Uppgjorda matcher

En av dem var Fenerbahces ordförande Aziz Yildrim. Han dömdes till sex års fängelse men har överklagat domen.

Den 30 augusti kommer domen för Besiktas, också en turkisk toppklubb. Besiktas stängs av ett år för sin inblandning i uppgjorda matcher om Cas går på Uefas linje.

Fenerbahce säkrade ligatiteln 2011 efter 4-3 i den sista ligamatchen över  Sivasspor. Då uppstod genast misstankar. Dessa blev inte mindre när Fenerbahce vann turkiska cupens final på straffar efter 2-2 mot Buyuksehir Belediyespor.

Istanbul kan missa OS-omröstning 

Cas passade samtidigt på att fastställa domen om avstängning för Ukraina-klubben Metalist Kharkiv. Där gällde det också fixade matchresultat, fast från 2008.

Skandalerna duggar tätt inom turkisk idrott. Mängder med friidrottare har åkt dit för dopning och det förbättrar inte chanserna för Istanbul att tilldelas sommar-OS 2020 i kamp med Madrid och Tokyo. IOK tar beslut om värdstad den 7 september.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Champions League 2012-2013

Mer i ämnet