Foto: TT Nyhetsbyrå

Fifa försvarar hårda domen mot Suarez

Uppdaterad
Publicerad

Domen på fyra månaders avstängning från all fotboll har väckt vrede och bestörtning. Nu går Fifa ut och försvarar Suarez hårda straff för bitattacken.

– Om det händer en gång, så är det incident. Händer det flera gånger så är det inte längre en incident. Det avgör straffet, vi måste statuera ett exempel, säger Fifas generalsekreterare Jerome Valcke enligt Reuters.

– Det här är inte vad du vill att dina barn, de små som spelar fotboll runt om i världen, ska se när de kollar på VM, fortsätter Valcker och uppmanar Suarez att söka hjälp för sitt beteende.

Fotbolls-VM: Uruguay

– Jag vet inte om det finns behandling, men han borde göra något själv för det här är helt klart fel.

Lämnar Fifa i protest

Men i stora delar av Latinamerika, och framför allt i Suarez eget Uruguay, får spelaren sympati. Uruguays förbundskapten meddelar nu att han lämnar sina olika uppdrag inom Fifa i protest mot straffet.

Tabarez ägnade gårdagens presskonferens inför matchen mot Colombia åt att lägga skulden på engelskspråkiga medier, som han menar satt press på Fifa att straffa Suarez hårt.

– De som har straffat Suarez har helt andra värderingar än de jag tror jag har.

Hans uppfattning är att Suarez gjorts till syndabock.

–Vem vinner, vem förlorar? Vem drar nytta, vem tar skada? Vem fick saker på sitt sätt i slutänden? frågade han retoriskt.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Fotbolls-VM: Uruguay

Mer i ämnet