Lennart Johansson. Foto: TT Nyhetsbyrån

”Fifa måste utredas externt”

Uppdaterad
Publicerad
Förre vicepresidenten för Fifa, Lennart Johansson, blev inte alls förvånad över uppgifterna att Qatar mutat till sig VM 2022. Nu rasar han mot utredningen.

– Det måste till en extern, oberoende utredning – inte en utredning där Fifa granskars sig själva, säger Johansson till Sveriges Radio.

Han som ska utreda om det förekommit mutor heter Michel Garcia och han är Fifas egen utredare. Johansson menar på att fallet i stället ska anmälas till CAS, Idrottens oberoende skiljedomstol.

Blir det bekräftat att det förekommit mutor hålls en ny omröstning om VM 2022.

Sedan nyheten om mutor uppdagades på nytt i går har flera länder rasat mot Fifa. Bland annat Japans och Australiens fotbollsförbund, som båda ville ha VM 2022, kräver att omröstningen görs om.

Inte förtroende för många

När det gäller Lennart Johanssons förtroende till de som sitter i Fifas styrelse, är det så gott som borta.

Ja det är inte många jag har förtroende för. Jag vet inte hur jag kan ha fullt förtroende när det avslöjas saker om än den ene, än den andre, säger Johansson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Fotbolls-VM 2022

Mer i ämnet