Det stormar kring Fifas friande 2022-rapport

Uppdaterad
Publicerad

Fotbolls-VM i Ryssland 2018 och fram- för allt i Qatar 2022 kommer att genomföras som planerat. Det har Fifas etiska kommitté kommit fram till i sin rapport som släpptes under dagen, skriver Reuters och AP. Men kommitténs ordförande går emot beslutet.

Kommittén har inte kunnat finna några belägg för att mutor och korruption ska ha funnits med i beslutsprocessen i samband med valet av värdländer.

 I rapporten skriver Fifa att det förekommit en del ”incidenter” men att det inte sett till helheten påverkat Fifas integritet. Det gör dock att dock enskilda personer kommer att utredas vidare.

Dock kommer den etiska kommitténs ordförande, Michael Garcia, att gå emot övriga ledamöter. Han anser att rapporten förvanskats fram till dagens publicerande.

– Jag kommer att överklaga till Fifas appelationskommitté, säger Garcia.

Etikkommittén anser därmed sitt arbete avslutat – men påpekar också att man bara kan beakta riktiga bevis i form av dokument, e-post eller banktransaktioner och dylikt och att gränserna mellan tillåten lobbyverksamhet och mutbrott är svåra att dra.

Man poängterar också att Fifas ordförande Sepp Blatter inte har brutit mot något regelverk i samband med valen av värd för VM 2018 och 2022.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.