Foto: Aftonbladet TV/EBU

Flera kvinnliga sportreportrar trakasserade under fotbolls-VM

Uppdaterad
Publicerad

I Ryssland är fotbollsfesten i gång för fullt, men mitt i det roliga händer också betydligt tråkigare saker. Vid tre tillfällen har olika kvinnliga sportreportrar trakasserats av manliga fotbollsfans.

Malin Wahlberg är reporter för Sportbladet, och på plats i Ryssland under fotbolls-VM. Under pågående livesändning bland svenska fans i Njizjny Novgorod hoppar plötsligt en supporter in i bild, lägger en arm om henne och pussar henne ovälkommet på kinden, rapporterar Sportbladet.

– Fy fan, det går inte att göra sånt här, ska hon ha sagt till resten av Sportbladets kår i presscentret.

Det var inte första gången en kvinnlig reporter trakasserades under VM, och det skulle heller inte bli den sista.

”En attack utan samtycke”

Några dagar tidigare stod Julieth Gonzalez Therán och livesände för tyska Deutsche Welle i en fanzone. Även här dök det upp en manlig supporter och delade ut en puss på kinden, samtidigt som han tafsade på hennes bröst.

– Vi förtjänar inte den här behandlingen. Vi delar alla glädjen med fotboll, men vi måste se skillnad mellan ömhet och trakasserier, skrev hon själv om händelsen, rapporterar Huffington Post.

Mannen har sedan dess bett om ursäkt.

”Gör aldrig så här mot en kvinna, OK?”

Inför matchen mellan Japan och Senegal i Jekaterinburg var den brasilianska reportern Julia Guimaraes mitt i en livesändning när även hon blev utsatt. Och även den här gången, var det en man som kom fram för att pussa henne. Men hon lyckades undvika det ovälkomna närmandet, rapporterar BBC.

– Gör inte så här. Gör aldrig om det där. Du har aldrig tillåtelse att göra så där. Gör aldrig så här mot en kvinna, säger Guimaraes i videon från händelsen.

SVT:s reporter: Skittråkigt

Även SVT:s reporter Therese Bosta har fått erfara närgången fysisk kontakt och opåkallade kommentarer.

– Det som är absolut tråkigast i allt det här är att vi inte längre kan vara ute i sådana miljöer och fånga stämningen. Jag som älskar att hänga med fansen tycker att det är rent utav skittråkigt, säger hon.

SVT:s manliga sportreportrar har inte råkat ut för liknande lägen.

– Jag har undvikit sådana situationer, säger Diljen Otlu.

Däremot har det hänt att andra manliga sportreportrar råkat ut för liknande närmanden från fans när de rapporterat om VM. Kroatiens public service-bolag HRT publicerade nyligen ett klipp där reportern Andrej Rasljanin motar bort supportrar och blir pussad på av två kvinnliga fans som firar segern mot Argentina i Zagreb.

Se klippet nedan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.