Foto: TT Nyhetsbyrå

Förbundet kritiseras efter gåva

Uppdaterad
Publicerad

Fotbollförbundet kritiseras hårt efter att man förärat Anders Svensson med en bil för sina 146 landskamper, samtidigt som Therese Sjögran med 187 landskamper inte fick någonting under fotbollsgalan.

– I jämställdhetens tecken hade jag hoppats på att Therese Sjögran eller någon annan i EM-bronslaget också hade uppmärksammats, säger förbundskapten Pia Sundhage till Expressen.

Förbundskaptenen höjer rösten mot sin egen arbetsgivare.

Fotbollsgalan 2013

– Det måste jag säga. Jag blir frustrerad. Jag är elfsborgare, jag gillar verkligen Anders Svensson. Jag tycker det är så häftigt att han i sändning får en bil. Det vill jag verkligen understryka, säger Sundhage till Aftonbladet.

– Sedan blir jag oerhört frustrerad att de inte tar chansen att göra dubbelt upp. Till ett EM-lag som vunnit en bronsmedalj. De kunde tagit vilken spelare som helst och gjort precis samma ska för damerna. Vad är det som hindrar dem från detta? Vi pratar om två bilar istället för en bil.

Efter att Lotta Schelin belönats med Diamantbollen slog även hon ett slag för att även Sjögran ska prisas.

Fischer: Ge henne två bilar

– Jag hoppas hon får en bil. Hon har haft så bra prestationer under så många år och som Anders gjort så många landskamper. Jag ser ingen skillnad på Anders att hon inte skulle vara värd en bil. Jag hoppas Therese får något i framtiden för det också, säger Schelin till Aftonbladet.

– Hon är lätt värd en bil. Om han fick en bil ska hon absolut få en bil. Kanske två bilar. En ännu snyggare bil i alla fall tycker jag, säger landslagskamraten Nilla Fischer.

Förbundet menar att man valde att hylla Svensson efter som han är på väg att sluta:

– Det var ett samarbete med en av våra största sponsorer. Vi har tillsammans velat uppmärksamma Anders, då han med säkerhet gjort sin sista VM-kvalmatch. Therese Sjögran är fortfarande aktiv, säger ordförande Karl-Erik Nilsson.

Anders Svensson är också aktiv, uttagen i Erik Hamréns VM-playoff-trupp mot Portugal och har uttryckt en önska att spela ett eventuellt VM i

Svensson sa på väg från galan att han tyckte Sjögran också skulle få en bil.

– Hon har gjort fler, hon kan ta min. Hon är också värd en bil efter en sin karriär och hon håller fortfarande bra tycker jag, säger han till Aftonbladet.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Fotbollsgalan 2013

Mer i ämnet