Foto: SVT

Första kvinnan i STCC på 15 år

Uppdaterad
Publicerad

I morgon är det slut på enkönade STCC. Tävlingen som i 15 år bara har innehållit män, får ett tillskott i form av Emma Kimiläinen från Helsingfors.

– Jag tror att jag redan har visat att ”här kommer jag”, säger Kimiläinen till SVT Sport.

Emma Kimiläinen började med gocart redan vid tre års ålder och körde sitt första race när hon var fem, så trots att hon bara är 25 år har hon varit med länge.

”Snabb i kurvor och bra på omkörningar”

Redan som tonåring testade hon för den tyska DTM-serien, och hon har tagit för sig under testdagarna på Ring Knutstorp i Skåne.

STCC 2014

– Jag är snabb i kurvor och bra på omkörningar, säger Kimiläinen om sig själv.

– Jättekul. Jag har hälsat på henne en gång och välkomnat henne till STCC. Hon verkar köra bra, säger den rutinerade STCC-föraren Fredrik Ekblom.

Nya profiler ska stärka STCC:s dragningskraft, men samtidigt är steget till att lyckas långt. Favoriterna är nämligen de gamla vanliga.

Thed Björk var fullständigt överlägsen i fjol, med sju segrar på 12 race.Meste STCC-mästaren Richard Göransson är alltid med i toppen. Samtidigt sker det just nu en en föryngring av STCC, med hungriga utmanare som 24-åringen Erik Jonsson från Trollhättan, som gör sin första säsong i serien.

– Trots att de står med ena foten i ”graven” har de mycket att tillföra oss, säger Jonsson skämtsamt om de rutinerade favoriterna.

Björk: ”Välkomnar nya talangerna”

Fjol årssegraren Thed Björk har helt naturligt ett stort självförtroende:

– Jag välkomnar de nya talangerna, jag tycker det är kul och det ska bli skoj att se om de kan ge oss en match under året. Det kommer inte att bli lätt, eftersom både jag och Ekblom och Göransson har mycket rutin, men vi bjuder gärna upp till en riktig fight.

Det återstår att se vad ungtupparna och inte minst den kvinnliga nykomlingen Emma Kimiläinen klarar av att prestera i debuten på Ring Knutstorp i morgon.

– Det känns bra, och vi får se om jag kan klara mig upp på pallen, säger Kimiläinen optimistiskt.

Sändningstider

Lördag 10 maj

12.00-17.00: Direkt från Ring Knutstorp, SVT Play

18.00-19.00 Sammandrag i SVT2

Kommentatorer: Stefan Klemetz och Jonas Kruse

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

STCC 2014

Mer i ämnet