Första testet för AIK:s nya coach

Uppdaterad
Publicerad

Omstart för damallsvenskan efter fotbolls-VM.

Piteå – där en blågul duo fått VM-erfarenhet – blir första testet för jumbon AIK:s nya tränare Nazanin Vaseghpanah.

”Alla måste verkligen ta ansvar”, säger hon.

Tabellsjuan Piteå hade två spelare i Sveriges VM-trupp som åkte hem efter åttondelsförlusten mot Tyskland. Ingen speltid för målvakten Hilda Carlén medan Emilia Appelqvist blev inbytt i oavgjorda gruppspelsmatchen mot USA.

– Väldigt häftigt. Just att det var mot USA, så stor publik och en viktig match. En stor upplevelse och riktigt roligt, säger Appelqvist till NSD.

damallsvenskan 2015

Under vårsäsongen tog Piteå nio poäng, två segrar, och ligger sjua i tabellen. Och i kväll kan laget klättra till femteplats och bli obesegrat för fjärde omgången i rad.

– Kul att få starta om igen med matcher som betyder någonting. AIK har bytt tränare och fått tillbaka flera skadade spelare, så det är en spännande match att börja med, säger tränare Stellan Carlsson.

”Alla måste ta ansvar”

Motståndarcoachen Nazanin Vaseghpanah ställer sig för första gången i AIK:s tränarbås. Mattias Eriksson tvingades lämna efter att de svartgula endast tagit en poäng på de sju inledande omgångarna och Vaseghpanah som var assisterande fick huvudansvaret för klubben.

– Det har varit stressigt men också en väldigt bra period. Det är ju inte bara att ta över utan nu måste man ha koll på läget, planera träningar och veta vad för typ av förändringar man ska göra, säger Vaseghpanah.

Under VM-uppehållet har hon och spelarna haft ett läger i Rävhagen på Gotland för att förbättra den fysiska och mentala styrkan.

– Det som krävs, först och främst, är att vi börjar springa mycket mer, jobbar hårdare, tacklar mer och spelar mer fotboll. En match spelas inte i 45 minuter utan det gäller att vi orkar spela i 90. Sedan ska vi så klart tro på oss själva och varandra. Så det är hårt jobb som gäller, och det har jag varit väldigt noggrann med att säga till spelarna.

Förra säsongen när Piteå och AIK möttes vann stockholmarna båda lagens möten.

Matchen börjar klockan 19.30, följ den mål för mål här.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

damallsvenskan 2015

Mer i ämnet