Tyskland Mario Götze höjer bucklan efter VM-triumfen 2014. Foto: TT Nyhetsbyrån

Fotbolls-VM senareläggs och förkortas

Uppdaterad
Publicerad
Fifa föreslår att fotbolls-VM i Qatar 2022 flyttas till november och december, och att turneringen förkortas.

Det är ledningen för det asiatiska fotbollsförbundet som avslöjar att en arbetsgrupp inom Fifa kommit fram till detta. Fifas exekutiva kommitté väntas fatta beslut i frågan i Zürich den 19-20 mars.

– Några kommer att ha synpunkter, men vilket beslut som än fattas så kommer det att finnas åsikter om det, säger Salman bin Ebrahim Al-Khalifa, ordförande i det asiatiska förbundet.

Tanken är att VM, som flyttas på grund av att det är för varmt i Qatar under sommaren, ska fortsätta att ha 32 lag. Det ska dock bli färre vilodagar mellan matcherna. Fifa vill ha ett kortare VM för att minska protesterna från de stora europeiska ligorna som måste göra uppehåll vid turneringen. Det är dock knappast otänkbart att det blir protester från exempelvis Premier League i alla fall. De stora europeiska ligorna hade föredragit att spela VM 2022 i april och maj.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Fotbolls-VM i Qatar 2022

Mer i ämnet