Matchen på Bravida Arena spelas klart under tisdagen utan publik. Foto: Bildbyrån

Fråga-svar – det här gäller vid avbrutna matcher

Uppdaterad
Publicerad

Derbyt mellan IFK Göteborg och Gais avbröts i går och kommer inte att återupptas. Här är frågor och svar på vad som händer.

Varför skulle matchen återupptas?

Förr om åren avgjordes avbrutna matcher på det så kallade skrivbordet. Disciplinnämnden gjorde en bedömning om vilken klubbs fans som orsakade avbrottet, och den skyldiga klubben förlorade i regel med 0-3. Så kan det även bli numera, men avbrutna matcher kan även spelas klart nästa dag.

Bland många fanns ett motstånd mot att inte avgöra matcherna på planen och 2016 fattades alltså inom Svenska Fotbollförbundet ett beslut att avbrutna matcher kunde återupptas även nästa dag. 2016 avbröts de båda allsvenska matcherna IFK Göteborg-Malmö FF och Jönköpings Södra-Östersunds FK och MFF samt ÖFK tilldömdes segern.

Hur kunde fansen få in raketerna på arenan?

Enligt IFK Göteborgs säkerhetssamordnare på plats hade fyrverkeripjäserna sannolikt smugglats in på arenan innan match.

– Det finns vittnen som har sett de här grejerna, säger Johan Fridén, IFK Göteborgs säkerhetssamordnare till GP.

Hur mår Gais målvakt Marko Johansson, som stod nära raketerna?

Han kommer inte till spel. ”Jag har väldigt ont i huvudet och det piper fortfarande i mitt högra öra”. Sportsligt är det ett tapp för oss, säger Gais teotränare Bosko Orovic.

Räknas det som ett byte när Gais nu behöver byta målvakt?

– Nej. De har kvar sina byten. Lag har rätt att ställa en helt ny startelva på benen så länge spelarna är registrerade. Utbytta spelare får inte komma tillbaka in på plan. Varnade spelare behåller sina varningar och utvisade spelare förblir utvisade, säger förre detta domaren Jonas Eriksson till SVT Sport.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.