Foto: TT Nyhetsbyrån

Frändén: Zlatan inte längre lika upphöjd i Frankrike

Uppdaterad
Publicerad

Zlatan Ibrahomvic avstängningar, skador och sparsamma speltid denna säsong har förändrat svenskens status i Frankrike. Det menar Johanna Frändén, journalist som är bosatt i landet. – Bilden av honom har ändrats sista tiden, även i Paris, säger hon.

Igår kom beskedet. Zlatan Ibrahimovic stängs av fyra matcher för utbrottet efter matchen mot Bordeaux, där han sågade landet och domaren.

– Reaktionerna i Frankrike är lite blandade. I Paris och PSG tycker man det var för hårt, eftersom det var en händelse utanför planen. Man menade att han inte borde straffats alls. Men överlag tycker nog folk i landet att fyra matcher var väntat och rimligt, säger journalisten Johanna Frändén, som noga följer PSG på plats i Paris.

Franska ligan 2014-2015

– Bilden av honom har ändrats sista tiden, även i Paris. Den här säsongen har folk mindre tålamod med honom. Det pratas med om att han är arrogant eller odisciplinerad. Det handlar ju också om att han spelat mindre i år på grund av skador, och stundtals haft sämre form. Den här händelsen har gett kritikerna vatten på sin kvarn.

Hur är hans status?

– Han är inte lika upphöjd som för ett år sedan. Då var han oantastbar. Det gäller både i Paris och utanför, säger Fränden.

”Brinner det till så brinner det till”

SVT Sport har efter avstängningen gått igenom Zlatans karriär och funnit att han är en av de spelare inom toppfotbollen som dragit på sig flest röda kort de senaste tio säsongerna. På den mindre smickrande ”buslistan” är Zlatan fyra, med elva röda kort sedan 2005/2006.

– Siffrorna är ungefär vad jag väntade mig. Det visar att bilden av honom till viss del stämmer. Han har disciplinproblem som han blandar med fantastiska insatser. Det har följt honom genom hela kaririären. På vissa sätt tycker jag att han mognat med åren, men kanske inte i den här aspekten. Brinner det till så brinner det till, oavsett om han är 30 eller 23. Kanske är det så att det här är baksidan av hans talang. Skulle man ändra honom skulle han eventuellt inte vara lika bra eller stark.

Anses det här som ett stort problem i PSG eller får klubben köpa beteendet?

– Det ses som ett problem. Efter Bordeaux-matchen ska han ha fått en rejäl avlusning av klubbpresidenten. Men det är inte konstigt. Han är den största stjärnan och tjänar mest pengar. Stämningen är nog inte så mycket bättre idag, för nu sätter han PSG i en sits där de får klara halva upploppet i ligan utan honom.

Hur ser du på hans framtid i klubben?

– Jag tror inte man ska dra för stora växlar av det här. Möjligtvis ändrar det Zlatans egna syn på om han vill vara kvar i klubben eller inte, men om PSG tar ligatiteln och två cuptitlar så är han nog ganska nöjd med situationen och sin klubb. Sen är han inte längre tokhet på marknaden på grund av åldern. Det är svårt nu att lämna och få samma förutsättningar och lön någon annanstans, säger Fränden.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Franska ligan 2014-2015

Mer i ämnet