Frankrike klart för åttondel – skickade Peru ur VM

Uppdaterad
Publicerad

Kylian Mbappé gjorde målet när Frankrike slog Peru med 1-0 och blev klart för åttondel från grupp C. Peru har därmed spelat klart i VM. Mbappé skrev även i sig i historieböckerna kring fransk fotboll.

– Vi hade svårt att hitta vårt spel och när vi hittade det så tappade vi det men det var likadant för Peru. Jag är nöjd med grabbarnas insats, säger förbundskaptenen Didier Deschamps i TV4:s sändning från Jekaterinburg där Perus högljudda fans dominerade läktarkampen fullständigt.

Mbappé skrev fransk fotbollshistoria i samband med målet i den första halvleken. Olivier Giroud drev fram bollen på vänsterkanten och sköt ett skott som via en försvarande back ändrade riktning. Precis före mållinjen höll sig Mbappé framme och stötte in 1-0.

Peru tar avsked av VM på tisdag

Därmed blev 19-årige Mbappé (19 år och 183 dagar) den yngste franske målskytten i ett stort mästerskap (EM, OS och VM).

40 000 peruanska fans på plats i Ryssland (15 000 i Jekaterinburg, enligt Reuters) får nu börja boka hemresan. På tisdag möter man Australien, som har chans att gå till åttondel, i en match som bara gäller äran. Ett mål kan vara att spräcka nollan i Ryssland efter två raka 0-1-förluster. Närmast i kväll var Pedro Aquinos kanon som tog i vänster kryssribba och ut i andra halvlek.

Frankrikes målvakt, Tottenhams Hugo Lloris, jubilerade med att spela sin hundrade landskamp. 76 av dem har varit som kapten.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.