Tjäder lyfter med hisnande hopp

Uppdaterad
Publicerad

Det är en tunn linje mellan mod och vild våghalsighet. Freestyleskidåkaren Jesper Tjäder har balanserat mitt emellan – och på senaste året vuxit ut till en av världens mest omtalade i branschen.

Några halsbrytande nummer har gjort honom till en stjärna och adrenalinkicken är hans drivkraft på väg in mot debuten i nästa veckas X Games.

Det spred sig som en löpeld via sociala medier och olika internetsajter. Bilderna från Livigno i norra Italien i sensomras fick branschfolket och imponerade kids att tappa hakorna. Ett hopp som ingen trodde var möjligt. 55 meter från kicker till landning. Galet.

Winter X-Games 2015

– Under hela veckan hade alla kollat och pratat om att kunna hoppa över halfpipen. Det är ett gap på 40 meter och isväggar, så man vill inte landa kort. Men ingen vågade sig på det, så sista dagen tänkte jag att ”nej, jag måste, nån måste, det är som gjort för att göra det”, berättar Jesper om tricket i tävlingen Nine Knights som kunde ha kostat karriären.

När han väl satte landningen så var det ”bara att lägga in lite olika trick...en dubbel backflip gillar ju alla”.  

– Det hade kunnat vara det dummaste jag gjort i hela mitt liv. Konsekvenserna är inte harmlösa. Men nu blev det istället typ det bästa jag gjort eftersom det fick sån publicitet. Det var en skön känsla att ha gjort det, säger 20-åringen som ifjol OS-debuterade i slopestyle och vann världscupen totalt.

Ändå var han knappast någon stjärna. Han blev inbjuden som reserv till X Games, stod och väntade på att någon skulle hoppa av, skadad eller sjuk, men fick vända hem utan att ha tävlat.

Starkt landslag som driver utvecklingen

I år är han förhandsinbjuden till både slopestyle och Big Air, en bland dom stora ihop med landslagskompisen Henrik Harlaut och även Oscar Wester som i förra veckan vann en proffstävling i Val Thorens med just Tjäder som trea.

Ett starkt landslag och killar som skapar utveckling i sporten.

Som när den Östersundsfödde Tjäder, som numera har familjen i Bromma utanför Stockholm, slog till i Åre i senvintras ifjol. Publiken på Jon Olsson Invitational fick se ännu en galen debut, en triple frontflip, ett otäckt trick där åkaren inte ser landningen. Extra stort att lyckas inför ögonen på gamle idolen Jon Olsson som var den som gav en då 16-årig Jesper chansen att filma för första gången.

– Mod är en del i vår sport. Om man inte har det så är det svårt att komma långt. Och just modet är en del av hans styrka, säger förbundskaptenen Patric Nyberg till SVT Sport.

På tal om mod – och att inte se nåt: Jesper Tjäder utmanade ödet i Freestyle.CH, en sensommartävling i Zürich där svensken i den så kallade maskeradhoppningen klädde ut sig till Batman, slog till med en dubbel backflip och fick capen rakt över ögonen! Jodå, han satte landningen trots några skräckblandade sekunder.

Nu är det full laddning för X Games-debuten som ni kan följa i Sveriges Television – och stora drömmar bland världens bästa. Fler vågade filmklipp väntar...lita på det.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Winter X-Games 2015

Mer i ämnet