Visa alla (5)
Visa alla (5)

Fridykaren Annelie Pompe tappade andan vid rekordförsök

Publicerad

Annelie Pompe är fridykare och färsk världsrekordinnehavare i grenen variabel vikt. Men när hon i förra veckan skulle försöka sig på att slå världsrekord i en annan gren var hon nära att drunkna.

– Världsrekordet ligger på 101 meter så när jag kom ner på 102 meter blev jag glad. Men när jag skulle simma upp till ytan igen svimmade jag. Det händer då och då när man försöker dyka riktigt djupt. Det ser och låter farligt, men jag började bara drömma, säger Annelie Pompe i Gomorron Sverige.

Vad drömde du då?

– Jag drömde att jag gick omkring i en skog. När jag vaknade upp förstod jag inte hur jag kommit från skogen till havet.

Säkerhetsdykare hjälpte henne upp till ytan och där kunde hon andas igen. Pompe kan hålla andan i sex minuter och kan få ner sin puls till 20 slag i minuten.

Hur är känslan när du dyker?

– Den är helt fantastisk! När man dyker ner tryckts lungorna ihop så mycket att man faller ner i djupet. Sedan simmar man upp och då är det mycket mjölksyra. Det är så tyst och man är väldigt fokuserad.

Hur mycket handlar om det fysiska och hur mycket handlar om det mentala?

– Det mentala är 80 procent. Man måste kontrollera sina tankar och vara lugn. Ju lugnare man är desto djupare kan man dyka. Men det gäller så klart att ha god fysik också.

Vad tänker du när du dyker?

– Så lite som möjligt. Man måste släppa taget om tankar och spänningar.

Vilken är din drivkraft?

– Det är en inre utmaning, som handlar om att kontrollera tankar.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.