Foto: TT Nyhetsbyrån

Friidrottsförbundet utökar dopningstester

Uppdaterad
Publicerad

Friidrottsförbundet skärper kampen mot dopning. 39 aktiva från tidigare 32 är nu skyldiga att rapportera var de befinner sig. Testerna är ett led i antidopningsarbetet och utförs av Riksidrottsförbundet. – Vi vill förstärka vårt antidopningsarbete, säger friidrottsförbundets generalsekreterare Anders Albertsson.

I mars testades kulstötaren Niklas Lindstedt positivt i ett dopingprov.  I september kom nästa bakslag för svensk friidrott. Den svenska långdistanslöparen Adil Bouafif stängdes av tills vidare misstänkt för dopning. Nu uttökar friidrottsförbundet antalet dopningstester.

– Vi misstror inte våra aktiva generellt, men med tanke på vad som hänt vill vi göra vad vi kan, säger friidrottsförbundets generalsekreterare Anders Albertsson. 

Friidrottsförbundet rekomenderar Riksidrottsförbundet om vilka 39 aktiva friidrottare som ska testas. Riksidrottsförbundet genomför sedan testerna.

– Vi vill förstärka vårt antidopningsarbete.

Nytt är också att oannonserade tester för första gången kommer utföras på friidrottsförbundets uppdrag.

– Vi tror att vi kan göra skillnad i oannonserade tester, så kallade out of competition, säger Albertsson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.