Gemensam rysk och finländsk dopning

Uppdaterad
Publicerad

Finland och Ryssland hade ett gemensamt dopningsprogram inför skid-VM i Lahtis 2001. Det avslöjar den förre finländske förbundskaptenen Kari-Pekka Kyrö för tv-kanalen Yle.

Kari-Pekka Kyrö levererade ytterligare en bomb på måndagskvällen då han hävdade att finländarna använde bloddopning under Lahtis-VM 2001 i alla de former. Och att det fanns en inre krets inom dopningen som omfattade ett tiotal personer. Kärngruppen ska ha bestått av såväl skidledare som aktiva.

Kyrö säger vidare att han inte visste om finländarnas och ryssarnas gemensamma dopningsprogram när han var damernas chefstränare 1995-98.

-Jag fick veta om dopningsprogrammet först när jag blev hela landslagets chefstränare 1998, berättar Kyrö.

Felaktiga uppgifter

Sex finländska längdåkare åkte fast för Hemohes i Lahtis. Kyrö menar att Hemohes användes enbart för att dölja bloddopning.

Kyrö säger till Yle att vice ordförande för internationella skidförbundets medicinska kommitté, finländaren Tapio Wideman, gav det finländska längdlandslaget felaktiga uppgifter inför tävlingarna i Lahtis. De visste att Hemohes var förbjudet, men man trodde att Hemohes-test inte skulle ske.

-Vi frågade Wideman om det skulle göras Hemohes-test i Lahtis. Wideman nekade och tillade att det då är möjligt att använda Hemohes, säger Kyrö.

Timo Seppälä, medicinsk ordförande för Finlands Antidopningskommitté, påminner om att man aldrig gjorde epo-test i Lahtis.

-Epo-test utvecklades som skrämselmetod till Sydney-OS 2000. Bara internationella skidförbundet vet varför man inte gjorde epo-test i Lahtis, säger Seppälä.

Mörkade testresultat

Enligt Seppälä betyder Kyrös utlåtande att de finländska längdåkarna använde Hemohes och bloddopning i Lahtis.

För ett par dagar sedan avslöjade Kyrö att Bengt-Erik Bengtsson, tidigare längdchef i Internationella skidförbundet, mörkat ett blodprov med för höga hemoglobinvärden, av den finska skidstjärnan Virpi Kuitunen.

-På den tiden var inte blodproven offentliga, om inte förbundet själva ville gå ut med resultatet. Jag kommer ihåg att Kuitunen hade ett för högt värde före ett världscuplopp i Italien i december 2000. När jag berättade det för finske förbundskaptenen Kari-Pekka Kyrö sade han åt mig att jag kunde väl låta henne starta, men att hon sedan skulle bryta loppet. Jag gick med på det och ångar mig mycket, säger Bengtsson.

TT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.