Foto: Scanpix

Göteborg bästa idrottsstaden 2012

Uppdaterad
Publicerad

SVT Sports pris Sveriges bästa idrottsstad 2012 har avgjorts. Fjolårets tvåa Göteborg tog hem segern, tio poäng före Umeå.

Göteborg fick revansch för andra platsen 2011 och tog hem årets pris för Sveriges bästa idrottsstad.

25 tittare och 25 SVT-medarbetare har ingått i juryn som utifrån ett faktaunderlag har satt ihop sina egna topp 10-listor över de bästa idrottskommunerna. Listorna har sedan räknats samman (tio poäng till ettan, nio till tvåan osv) och Göteborg tog en knapp seger före Umeå.

Sveriges bästa idrottsstad 2012

”Finns många små sporter”

Vinnarstaden, som rankades som etta av tolv jurymedlemmar, kammade ihop 343 poäng – tio fler än tvåan Umeå.

-Jag tycker att det är kul att det finns väldigt många små sporter i Göteborg. Och även att vi får utrymme i lokaltidningar och tv är jättebra – det visar allmänheten att det finns en sport för alla, säger Ulrika Andersson-Hall, SM-vinnare i rugby.

Vad beror det på att Göteborg är en sådan framgångsrik idrottsstad?

-Det är väldigt bra ungdomsverksamhet och jag tror att både Gothia Cup och Partille Cup bidrar till det. Och sen finns det även mycket parker överallt, det uppmanar till spontanidrott. Det tycker jag är väldigt bra, säger Andersson-Hall.

Satsar på idrotten

Fotbollsspelaren Johanna Almgren, K/Göteborg, tror att bredden var det som avgjorde att Göteborg blev Sveriges bästa idrottsstad 2012.

-Det är en storstad men den är tillräckligt liten för att alla idrotter ska få lite plats i rampljuset. Det är klart att fotbollen och hockeyn är störst men man märker att det är en stad där det satsas på idrotten, säger hon.

”Stort erkännande”

Anna Johansson, biträdande kommunalråd, tog emot den stora pokalen direkt i Sportspegeln.

-Detta är framför allt ett stort erkännande för våra fantastiska ledare och aktiva. Jag hoppas att de går och sträcker på sig en lång tid framöver, säger hon.

-Idrotten betyder jättemycket. Den är folkhälsa, fest och engagemang.

Här är hela listan – plats 1 till 25

1. Göteborg 343 p (2)

10 p: 12             

8-9 p: 14                       

Med på 45/50 listor

Alla goa gubbar och gummor kan nu med ännu säkrare stämma verkligen säga att de bor i Sveriges bästa idrottsstad. Trots att man i år inte kunde dra nytta av starka kranskommuner (ändrad regel) och faktiskt fick en lite lägre total jurypoäng än ifjol så räckte det till en rättvis förstaplats. Anledningarna är många. Ingen annan kommun har mer än ett herrallsvenskt lag, Göteborg har tre, som alla slutade på övre halvan 2011. Damerna i Kopparberg/Göteborg ordnade även Champions League-spel i stan. Frölunda i hockey, Gais i bandy, RIK och Heid i handboll håller ångan uppe vintertid. Göteborg RF vann SM-guld i rugby och Team X-Calibur i bowling, båda på damsidan. Christian Olsson, Emma Green Tregaro, Salomo Ntuve, Karin Sjödin och Carl Pettersson är några av stjärnor som presterat på världsnivå under året. Göteborg är även en arrangörsstad av stora mått med världens största fotbollsturnering Gothia Cup som årets stora höjdpunkt.

Röstningsanalys: Nästan ingen i juryn tycks kunna undvika att se idrottsstaden Göteborgs styrka, med på 45 av 50 listor. I fjol fick Göteborg 363 poäng men var ändå slagna ganska klart av Örebro. I årets klart jämnare omröstning räckte 343 jurypoäng till segern!

Bland jurymotiveringarna 10p:

Med motiveringen att klubben har en enastående topp och bredd, framförallt inom lagidrott. Förutom alla uppräknade klubbar kan också nämnas IK Stern som varje år har flest deltagare av alla i Vasaloppet. /Lars-Gunnar Larsson, reporter SVT Falun

Göteborg har verkligen de delar som utmärker en riktig idrottsstad – elitlag, bredd i många olika sporter och framstående individuella idrottare (för att inte tala om alla duktiga ledare). Dessutom har staden skördat stora idrottsliga framgångar under året, vilket måste ses som ett resultat av just alla de nämnda faktorerna. /Stina Banck SVT Sport online

Att Göteborg är min nr.1 beror bland annat på att två idrottsturneringar som är störst i världen inom sin sport arrangeras här som ger mycket glädje för såväl unga som gamla samt lockar ungdomar till att börja i någon sport. Därtill har staden en bredd i både individuella idrottsprestationer som lag av hög klass i flertalet sporter. /Louise Nordqvist, 22, Skara

Idrottens betydelse och det engagemang som finns bland Göteborgs invånare har ingen motsvarighet i landet. Bredden och toppen i de stora sporterna fotboll, friidrott och ishockey gör att jag sätter Göteborg främst. /Stig Håkangård, 69, Karlstad

2. Umeå 333 p (6)

10 p: 10             

8-9 p: 15                       

Med på 44/50 listor

Västerbottens stolthet ledde omröstningen i flera omgångar och var mycket nära att knipa titeln. I innebandy är man bäst i Sverige med silver till Dalens herrar och guld för Iksus damer varifrån flera spelare bidrog till Sveriges VM-guld. Umeå IK tog sig även tillbaka till toppen efter några tunga år och knep tredjeplatsen i damallsvenskan. Maria PH fick säsongen förstörd av skada, Oscar Norum vann EM-guld i skotercross och Teodor Peterson fick sitt riktiga genombrott när han vann skidornas sprintcup totalt.

Röstningsanalys: I SVT-juryn delade Umeå förstaplatsen med Göteborg, 169 p var. Men tittarjuryn värderade Göteborg lite högre när listorna summerades. När Umeå blev sexa ifjol fick man 177 poäng, i år nästan fördubblades de poängen.

Bland jurymotiveringarna 10p:

Sveriges bästa innebandystad är också 2012 års bästa idrottstad. Långt ifrån huvudstaden har Umeå både lag och enskilda idrottare i yppersta världsklass i allt från just innebandy till thaiboxning och skotercross. /P-A Fredriksson, reporter/programledare SVT Luleå

Umeå har en bredd som imponerar med herrar och damer på högsta nivå i både lag- och individuella idrotter. /Jan Olsson, förhandlingschef SVT Sport

Jag tycker att Umeå, i förhållande till sin folkmängd, framförallt visar att de tillhör eliten i väldigt många idrotter, både lagidrotter och individuella. De verkar dessutom ha många lokala förmågor i sina elitlag. Jag tycker inte att det går att kategorisera Umeå som t ex ”hockeystad” eller ”bandystad” som man kan med så många andra städer, ändå känns det som att de har en idrottsprofil... En idrottsstad helt enkelt! /Linn Johansson, 33, Färjestaden

Med beaktande av denna stads folkmängd har denna stad visat upp den största bredden och nått stora framgångar både genom individer och lag. /Therese Tapper, 23, Kalmar

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Sveriges bästa idrottsstad 2012

Mer i ämnet