Göteborg får inne-EM i friidrott 2013

Publicerad

Det blev inte 2011. Men 2013. Göteborg får sitt inne-EM i friidrott om än med två års fördröjning.

När den svenska delegationen kom till Malta var det en kamp om inne-EM 2011 mellan Paris och Göteborg som gällde. Det slutade med att båda sökande fick varsitt mästerskap.
-Det var bara 2011 som var aktuellt, men här nere har man tyckt att man har haft två så fantastiskt bra kandidater att man valde att också utse 2013 samtidigt, säger Svenska friidrottsförbundets ordförande Yngve Andersson till TT.

-Det viktiga för oss är att vi får mästerskapet. 2013 är lite längre bort, men det spelar ingen större roll. En anledning till att Paris fick det första mästerskapet kan vara att Göteborg hade stora EM förra året. Frankrike har inte haft något Europamästerskap sedan 1994. Och Europeiska friidrottsförbundets största sponsor vill gärna se EM i Frankrike, det är där de har marknad och verksamhet.

Samma koncept som vid ute-EM
Göteborgs stad har redan fattat beslut att investera i Scandinavium. Främst måste löparbanor byggas. Kostnaden är beräknad till över 40 miljoner kronor.
-För första gången kommer vi ha en inomhusarena som kan arrangera stora internationella mästerskap. Det finns ingen sådan arena i norra Europa, säger Andersson.

-För vår del är det viktigt som inspiration för alla aktiva, ledare, för att göra pr för sporten och för att locka ungdomar.

Friidrottsförbundet har ett avtal med Göteborg som innebär att staden tar det ekonomiska ansvaret. Samma koncept gällde vid stora EM i Göteborg förra året.

Friidrottsförbundet får därmed ingen del av en eventuell ekonomisk vinst, men slipper å andra sidan riskera en smäll som den efter VM i Göteborg 1995, då det blev en förlust för förbundet på 20 miljoner kronor.
-Man vet från början att det kommer inte bli ett överskott. Arrangerar man den här typen av mästerskap så tjänar man aldrig pengar på själva evenemanget. Man gör sådant här för att marknadsföra sporten, landet och staden, säger Andersson.

-Och det är viktigt att vi i Sverige bibehåller mästerskapskompetens. Vi fortsätter att vara med på banan.

Allt under ett tak”
För Friidrottsförbundet är måndagens beslut en liten revansch efter den misslyckade ansökan till VM just 2011 och 2013 för knappt ett år sedan. När regeringen vägrade gå in med statliga garantier på 250 miljoner kronor föll hela ansökan.

Till skillnad mot VM krävs ingen statlig uppbackning när det gäller inne-EM. Göteborg och det svenska friidrottsförbundet kunde förlita sig på sitt eget koncept, ”allt under ett tak”.

TT

FAKTA: Inne-EM i Göteborg 2013

Visa

Inne-EM i friidrott hållas sedan 2005 vartannat år. European indoor games hölls första gången i Dortmund 1966 och blev årligen återkommande. Det första officiella inne-EM hölls i Wien 1970. Sedan dess har mästerskapet arrangerats 28 gånger.

Göteborg har arrangerat inne-EM två gånger tidigare, 1974 och 1984. Stockholm var arrangör 1996. Göteborg har även haft VM 1995 och EM 2006.

TT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer