Göteborgsvarvet ställs in för andra året i rad. Foto: TT

Göteborgsvarvet ställs in: ”Oerhört tungt”

Uppdaterad
Publicerad

Det ordinarie Göteborgsvarvet ställs in för andra året i rad. Motionsloppet, som skulle ha genomförts den 11 september, stoppas på grund av pandemin.

”Den negativa utvecklingen i närtid gör att det inte är försvarbart att arrangera evenemang i den här storleken just nu”, säger Claes Mangelus, medicinsk ansvarig tävlingsläkare för Göteborgsvarvet.

Omkring 35 000 deltagare var anmälda till den klassiska halvmaran – men nu kommer beskedet att det inte kan genomföras. I stället kommer loppet att ske digitalt.

”Det är oerhört tungt för oss arrangörer, för alla deltagarna, funktionärerna och Göteborg som stad att vi inte kan genomföra Göteborgsvarvet i dess ursprungliga format. Den ökade smittspridningen i regionen sätter tyvärr käppar i hjulet för ett fysiskt genomförande”, säger Jahja Zeqiraj, ordförande för Göteborgs friidrottsförbund i ett pressmeddelande.

Varvet ställdes in även i fjol och var i år flyttat från maj till september.

Men Göteborgs-Posten rapporterade på tisdagen att tävlingen fortfarande inte fått de nödvändiga tillstånden för att kunna samla ett så stort antal löpare.

– Länge såg det hoppfullt ut. Långt fram i augusti till och med så såg vi tillsammans med alla inblandade en möjlig lösning. Men den sista tiden har det svängt givet hur smittspridningen har ökat, säger Martin Bergman, vd för Göteborgsvarvet.

I måndags meddelade Folkhälsomyndigheten att de inte anser att det är läge att lätta på coronarestriktionerna på grund av den ökande smittspridningen.

Det skulle betyda att de nuvarande reglerna står fast, som innebär att max 900 personer tillåts vara på plats samtidigt i start- och målområdet under motionslopp.

”Vi har hela tiden haft en bra och givande dialog med Folkhälsomyndigheten, polisen och sjukvården. Prognoserna för att loppen skulle kunna arrangeras har varit goda, men dagens verklighet och den negativa utvecklingen i närtid gör att det inte är försvarbart att arrangera evenemang i den här storleken just nu”, säger Claes Mangelus, medicinskt ansvarig tävlingsläkare för Göteborgsvarvet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.