Granskning: Stora evenemang hotas

Uppdaterad
Publicerad

Idrottsförbund får inte längre låna statlig mark gratis. Nu hotas deras existens. -Rally kommer att bli som isbjörnar i Afrika, säger Ola Blomqvist, miljöchef på Bilsportförbundet till SVT Sport.

SVT:s granskning visar att arrangörer som tidigare fått låna statlig mark, som varit tillgänglig och ofta gratis, stoppas. Ett exempel är rallysprinten i SM-veckan i Falun. Ansökan om att få låna 5,5 kilometer väg på statlig mark skickades till Fortifikationsverket som förvaltar marken. Den avslogs.

-Rally kommer att bli som isbjörnar i Afrika. Det blir sällsynt. Man kan säga nej till att låna ut vinterväg en lördag de sitter på 350 mil vägar. 5,5 kilometer borde man kunna avvara,  säger Ola Blomqvist som är miljöchef på Bilsportsförbundet.

Krävs på en halv miljon

Ett annat exempel är Orienteringsförbundet som krävdes på hyra för marken vid O-ringen i Kristianstad. Summan: En halv miljon kronor.

-Det är chockerande. Att behöva betala så här mycket är helt nytt för oss. O-ringen anordnades på försvarets mark både 2009 och 2012 och då betalade vi ingen grundhyra alls, säger förbundschefen Tom Hollowell.

Enligt Riksidrottsförbundet är det här exempel på en oroväckande trend.

Vems fel är det att har blivit så här?

-Vår uppfattning är att Fortifikationsverket har blivit mycket restriktivare sedan de tog över ansvaret, säger RF:s ordförande Karin Mattsson Weijber.

Fortifikationsverket förstår idrottsrörelsens oro men säger att det inte är deras sak att ta hänsyn till. I rallyavslaget ses Försvarets vinning att låna ut marken bedöms som för liten jämfört med riskerna som det innebär. Exempelvis miljöpåverkan, säkerhet och risk för att marken skadas.

Nu vill RF agera.

-Vi får ta ny sats och göra en politisk uppvaktning, säger Karin Mattsson Weijber.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.