Grunden Bois kritiserar förbundet

Den folkkära klubben Grunden Bois riktar nu skarp kritik mot Handikappidrottsförbundet. De menar att det saknas organisering och stöd när det gäller fotboll för barn med intellektuell funktionsnedsättning. – Det känns som att de här tjejerna och killarna kommer väldigt långt ner på stegen. Organisationen är obefintlig, säger Thor Guttormsen, ledare i Grunden Bois till SVT Sport.

Grunden Bois arrangerade nyligen sin första knatteturnering inomhus, helt på egen hand. Stöd från Handikappidrottsförbundet är inget man räknar med alls.

– Det är inte organiserat för fem öre med knatteidrotten, speciellt för vår målgrupp med intellektuell funktionsnedsättning. Det existerar ingen röd tråd eller några idéer om hur man ska göra, säger Thor Guttormsen i Grunden Bois.

– Självklart finns det knattar som tränar i andra delar av Sverige också, men vi känner ju inte till varandra, för det är ingen som organiserar, det är ingen kommunikation.

Vill göra mer

– Vi vill ju alltid göra mer, men samtidigt har vi haft en satsning sedan 2009 på Special Olympics, som är just ett verksamhetsområde som vänder sig till målgruppen personer med utvecklingsstörning, säger Jonatan Sandberg, konsulent på Svenska Handikappidrottsförbundet.

Special Olympics är ett evenemang för idrottare med intellektuell funktionsnedsättning i många olika åldrar, men det föräldrar och Grunden Bois efterlyser, är kontinuerliga, mer vardagliga satsningar specifikt för barn.

”Tittar på inkluderingsfrågan”

– Vi tittar just nu på inkluderingsfrågan för att se om andra idrottsförbund är villiga att ta ett helhetsansvar för även handikappidrotten. Vi tror att många förbund skulle kunna göra det här på ett bra sätt. Det skulle ge möjlighet att göra verksamheten än mer professionell, säger Sandberg.

– Organisera det som det övriga idrottslivet, som för andra tjejer och killar.

Så arbetar vi på SVT Sport

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer.