Gruvjobbet betalade Spetts OS-satsning

Uppdaterad
Publicerad

Per Spett är Sveriges OS-hopp i puckelpist. Efter besvikelser i både Turin och Vancouver har Kirunasonen fått nog och siktar nu på medalj i Sotji.
Men karriären kunde ha tagit slut redan för tre år sedan när SOK drog in hans stöd.
– Då sökte jag jobb inom gruvnäringen i Kiruna, säger Spett till SVT Sport.

Det frodiga skägget och det faktum att han redan gjort två OS och elva säsonger i världscupen får Per Spett att verka äldre än vad han egentligen är.

Men nere i byn i Åre stannar var och varannan person för att hälsa och småprata.

Här vet man mycket väl vem Sveriges OS-hopp i puckelpist är bakom skägget och under hjälmen.

Förra säsongen var 28 år gamla Per Spetts bästa hittills med en fjärdeplats både på VM och i världscupen.

Nu siktar han på medalj i Sotji.

”Funderade faktiskt på att sluta”

Men karriären kunde ha tagit slut redan för tre år sedan när Spett blev av med stödet från Sveriges olympiska kommitté.

Jobb i gruvnäringen i hemstaden Kiruna räddade ekonomin och nödlösningen fick en oväntad effekt på skidåkningen.

– Det var tufft till en början när jag förlorade stödet och jag funderade faktiskt på om jag skulle fortsätta eller sluta. Har man inte ekonomin fungerar det inte hur mycket man än vill. Men då sökte jag jobb inom gruvnäringen i Kiruna.

Nu har du fått tillbaka stödet men fortsätter ändå att jobba på sommaren och när det finns luckor. Skulle du säga att gruvjobbet gett din karriär ett lyft med facit i hand?

Definitivt. Dels har jag något att se fram mot efter skidåkningen, att jag vet vad jag gillar att jobba med. Sen är det den mentala biten. När jag väl är där på jobbet måste jag fokusera 100 procent på det. Det går inte att vara någon annanstans i tankarna.

Målet: OS-medalj

– Då får jag mental avkoppling från skidåkningen och kan utvecklas inom ett annat område. Det är fantastiskt roligt och jag har utvecklats som person. Det smittar av sig på skidåkningen också.

Spett slutade på 23:e plats i Turin 2006. I Vancouver fyra år senare blev han på nytt besviken 23:a.

Till sitt tredje OS är siktet inställt högt. Det är i Sotji som Spett vill göra sitt livs tävling.

– Jag är väldigt hungrig. Nu har jag varit där och sett och lärt. Att komma 23:a i två raka OS är inte kul. I Vancouver senast hade jag mycket mer potential än jag fick ut. Det är jag lite bitter över. Nu vill jag dit och visa vad jag kan. Jag vill visa hur bra jag är och få det på papper.

Och vad är målsättningen?

– Självklart pallen.

Hur realistiskt är det?

– Det är sannolikt. Men däremot ska jag inte tänka så mycket på att jag ska komma på pallen. Tänker du för mycket på resultat tar det fokus från vad du faktiskt ska göra. Det är att slänga energi i sjön.

Skägget har betydelse

Om man googlar och skriver in ”puckel” så kommer det upp fyra förslag före ”puckelpist”. Det är ”puckeloxe”, ”puckelrygg”, ”puckeldjur”, ”puckelanka”... och sen puckelpist. Hur tror du att en OS-medalj från dig skulle påverka den sökordningen?

– Ja, du. Jag tror att det skulle höja det ganska rejält. Har man sen lite profilering och jobbar lite med utseende och ”image” som jag gör skulle det slå ganska högt.

Till sist, hur mycket ”image” ligger det i skägget?

– Ganska mycket, säger Spett med ett leende.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

OS i Sotji freestyle/snowboard

Mer i ämnet